Belföld

'Míg Fedor Vilmos alpolgármester kocsonyabálon he-hegedül'

2006. február 10., -

A kampány nagyágyúival foglalkozó sorozatunk mai számában a Miskolc Város Balladája c. kampánydalt és alkotóját, a Függetlenek Miskolci Egyesületének (FME) kampányszakértőjét, Borbára Jánost mutatjuk be önöknek.

Először is, hallgassanak bele a miskolci civil szervezet kampánydalába (mp3; 4,8 Mb).

Kedvcsinálóként a ballada legjobb sorai:

(...
) Nehéz sorsunkban nem volt segítség, kohászatunk így oda lett.
Vasgyári munkás, ó büszkeségünk, keserűség lett az életed.
(...)
Nehéz sorsunkban ma sincs segítség, jó Káli Sándor több lovon ül.
Míg Fedor Vilmos alpolgármester kocsonyabálon he-hegedül.
(...)
Súlyos a számla: fizetnünk kell! Vízműnek annyi, multi viszi el.
Sok könyvvizsgáló dolgozott rajta, míg eladhatta Szűcs Erika.
(...)
Szép városunkat még szebbé tesszük, és nem ürül ki közben zsebünk.
A jót is jobbá tehetjük együtt, ha akaratod közös velünk.
(...)

Amikor először hallottuk, azt hittük, hogy a Borsod megyei Fidesz áll a monstre hosszúságú, de annál egyszerűbb felépítésű mű mögött, még Répássy Róbertet is megkerestük, aki csak annyit tudott mondani, a miskolci kampányoktól nem idegen a zeneiség, a szocialista Fedor Vilmos polgármester például Bill Clinton modorában, gitárral szokta járni a kampányeseményeket.

Végül ráakadtunk az FME-re. A szervezet szlogenje, a "gondolkodunk, tehát leszünk" ugyan nem arról árulkodik, hogy a képviselőjelöltek dalban mondják el üzeneteiket, hogy miért ez a jelmondat, arról a következő sorok árulkodnak:

"Gondolkodunk: most a jelenben. Gondolkodunk afelől, hogy mit tehetünk városunkért, Miskolcért. A gondolkodás, a pozitív gondolkodás előre lendíti a világot a jövő felé. Gondolkodunk, tehát leszünk. A jelen felelős gondolkodása a jövőt építi."

Gyanúnk nem volt alaptalan, a szervezet elnöke, Kobold Tamás nem is esett messze a Fidesztől, hiszen ő volt Miskolc 1998-ban Fidesz-színekben megválasztott, kereszténydemokrata polgármestere, aki 2002-ben búcsúzott el a tisztségtől, de 2006-ban újra próbálkozik. Nagyon fontos, mivel az FME nem érdekelt országos politizálásban, ezért nem az áprilisi, hanem az októberi önkormányzati választásokra kampányolnak.


Kobold Tamás és a szervezet logója

"Kobold Tamás 1994-ben a KDNP színeiben, 1998-ban a Fidesz-MDF-KDNP közös jelöltjeként nyerte el a polgármesteri címet, de 2002-ben ez nem sikerült. Ekkor ugyanis nem én voltam a kampányfőnöke, ő most megint felkért nyerni" - adott magáról referenciát Borbára. Két választást nyerni, tényleg nem semmi, főleg 1994-ben az MSZP és az SZDSZ ellen konzervatív színekben.

A kampányszakértő szerint a kampánydal azért kellett, hogy az egyesület indíttatásával, céljaival könnyebben lehessen azonosulni. "A dallama nagyon fülbemászó, ha valaki tízszer meghallgatja, nem tud tőle szabadulni, és a szövege is tömör, jól megfogalmazza a mondanivalónkat."

Borbára egyik titka a kampánydalokban rejlik, avat be minket is. "1994-ben nem magyar dallal, hanem egy amerikaival kampányoltunk, a Csak így lesz jóval. A szöveg persze magyarul volt, a Világslágerek Magyarul c. kiadványról szedtük le, a jogdíjat kifizettük. Még az MTV is csinált rólam riportot, mert 30 ezer háztartásba juttattuk el a dalt kazettán." 1998-ban Tolcsvay Lajos dala, a Kék színű virág volt a siker egyik titka.

"Abszolút laikus vagyok, nem vagyok sem költő, sem zeneszerző, én kampányiparos vagyok, aki - ha kap egy feladatot -, azt ezer eszközzel próbálja népszerűsíteni" - válaszolta Borbára, aki egymaga szerezte a Miskolc Város Balladáját, a szöveget és a zenét is ő írta, de a művet egy profi csapat adta elő.

Októberben tehát Miskolcon fülbemászó dallamokkal színesül az önkormányzati választások kampánya, a tervek szerint a háztartások ez alkalommal sem fognak Borbára-féle kampányhanghordozó nélkül maradni, aki nem az Avas alján él, május elsején és az elkövetkező szabadtéri ünnepléseken kaphatja meg a cédét.

N;
hirdetés
N;