Belföld

Együtt vizel az MSZP és a Fidesz Debrecenben

2006. március 11., -

A kampány egyik legszellemesebb plakátjával állt elő a debreceni SZDSZ, bár az a meglátás is helyén való, hogy a két nagyot szimbolizáló, közösen vizelő figurákat ábrázoló plakátot minimum két tábor fogja szaggatni éjszakánként.

Egy kis párt klasszikus kampányfegyvere, hogy a két nagy, a Fidesz és az MSZP kapcsolatát korrupt, opportunista összefonódásként mutatja be. Ugyan ilyen üzenetekkel leginkább a kétfrontos háborút vívó Dávid Ibolya és az MDF kampányolt - eddig.


Debrecenben más a helyzet. Hajdú-Bihar fővárosában még a Fidesz sem egészen ugyanaz a Fidesz, mint máshol az országban, de ezt tudtuk régóta. A városi legendák szerint azonban az MSZP sem pont úgy működik a cívis városban, mint elvárható volna egy - helyi szinten - ellenzéki párttól. "Az MSZP-t megvette a Fidesz" - hallani a városban, a témára pedig ráugrott az SZDSZ is.

Összehasonlítva az MDF és a SZDSZ plakátát, a következőkre jutunk: a két plakát politikai üzenete ugyanaz, a megvalósítás viszont érzékletesen jelzi a két művészeti iskola, a jelölő-ábrázoló és az allegorikus-metaforikus közötti különbséget. A két alkotást egymás mellé helyezve pedig egy harmadik jelentés is kibontakozik, amikor a befogadó agyán egyszerre suhan át, a szereplők kinek a mijét ragadják meg éppen.

(Arra azért felhívjuk a figyelmet, mennyire manipulatív az MDF plakátja: a szlogen úgy szól, hogy "balfogások helyett...", amit alátámaszt a kép is. De ki látott már két kézzel rendelkező férfiembert bal kézzel kezet fogni? Csak nem tükrözték a fotót, hogy passzoljon a szöveghez? Reméljük, hogy Dávid Ibolyából nem ugyanígy egy képszerkesztő programmal csináltak jobb jelöltet.)

Plakáthíradónkat egy kis színessel zárjuk, amikor a kiegyensúlyozottság nevében egy megrongált budapesti SZDSZ-plakátra hívjuk fel a figyelmet.

A Kovács Pisti szája elé fújt pöcs még hagyján, hiszen spontán akció eredménye is lehet, de a "Pedofil STOP" matricák jelzik, egyes szabadcsapatok külön matricát gyártottak az SZDSZ elleni, negatív kampányukhoz.

N;
hirdetés
N;