Belföld

Szintiszőnyegen vonul az MDF

2006. március 13., -

Erősen kapaszkodik az MDF a választási kampányban. Ahogy korábban ígérték, pénzszűke miatt csak a hajrában kapcsolnak rá, és lőn. Sőt bizonyos tekintetben túl is tettek a másik három, országos kampányt folytató párton, amikor saját választási dallal álltak elő.

A Pufajkás Turul eleddig csak egy kampánydallal találkozott, a Miskolc Város Balladájával, amivel azonban nem az áprilisi, hanem az októberi önkormányzati választásokra korteskednek Kobold Tamás expolgármesterék.


Lufik százai végre szabadon - egy felemelő pillanat valamelyik MDF-esten

Az MDF tehát az egyetlen általunk ismert tömörülés, amelyik saját dalt komponáltatott a számukra sorsfordítónak tűnő áprilisi választásra.

"Itt élünk végre szabadon
Száll a hangunk keleten, nyugaton

(...)
Felnőttem együtt veletek
Szép hazám, most veled nevetek
Miért nem az a lényeg,
Mit e hon elénk tett?

Kölcsey, Márai, Bartók
Miért nem nyitjuk az ajtót?
Kincseinket el ne feledjük
Ez az amiért magyarok lettünk

(...)
Gyertya lángja, Nap világa
Édesanyánk mosolygása"

Bár a kampánydal szövegileg a konzervatív párt hagyományosan értékközpontú világnézetéből táplálkozik, sajnálattal vettük tudomásul, hogy a zene a lehető leggagyibb, ötperces komponálást igénylő maszatolás.

Az alapot a magyar könnyűzenébe két évtizede kézzel-lábbal kapaszkodó bugyuta szintiszőnyeg adja, ami ráadásul erősen emlékeztet a Miss Universe szépségverseny dalára, a Szépek szépe, férfiszívek királynője című opusra, de biztosan még vagy ezer hasonlót találnák, ha otthon lennénk a céges himnuszok világában.

A szöveg viszont elüt az MDF figyelemfelkeltő, alkalmasint hullákkal sokkoló kampányától, a szerzők célja nyilván az volt, hogy az egyszeri, utoljára a Megasztáron szocializálódott választó azonosulhasson az MDF-fílinggel. Ami majdnem sikerül is, de azért nehéz a szabad életről ábrándozni, amikor a klip hátterében éppen egy proszektúra látható.

Ennél már sokkal szerencsésebb, amikor a dal és a videoklip összepasszol: az MDF politikusait bemutató képsorok akkor érkeznek el Dávid Ibolya pártelnökhöz, amikor a szöveg "édesanyánk mosolygásához" ér.

Lesújtó kritikánk nem volna ennyire lesújtó, ha nem hiányozna egy rapbetét, ami kicsit helyre rakná a bóvli alap minden dinamizmust mellőző se eleje, se vége áradatát. Egy Boross Péter-beszédből akármikor lehetne idézni, de a volt kormányfő szájába jobban illene néhány erre az alkalomra írt strófa.

(Szerény javaslat, valami ilyesmire gondoltunk:

Nirini-nem volt elég időm, hogy eleget adjak,
'94-ben a vörösök mattot adtak,
Azóta próbálunk felkelni a földről,
Még a kormányfői posztot is kinézem a nőből,
Felnőttem, ember, normális vagyok!
Nem szívhatnak tovább a miriri-magyarok
)

Hogy a kampánydal úgy általában mennyiben segíthet hozzá a választási győzelemhez, nos, arról fogalmunk sincs, de a miskolci balladát szerző Borbára János kampányszakértő és ezermester szerint Kobold Tamás csak akkor tudott nyerni Miskolcon, amikor kazettán osztogatott, hasonló színvonalú kampánydallal korteskedett. A kampánydal szerepéről bővebben.

N;
hirdetés
N;