Belföld

Fikázáson kapták az MSZP kampányfőnökét

2006. március 23., -

Feltehetően rhinotillexomániás Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke, akit orrváladékának elfogyasztása közben örökített meg egy kamera, a felvétel pedig - ahogy az lenni szokott - felkerült az internetre.

A felvétel az MSZP Köztársaság téri székházában, egy sajtótájékoztató közben készülhetett a 100-as teremben, ahol a kampányfőnök a hátsó sorból figyelhette, mit alakít az éppen a kamerák kereszttűzébe álló politikus. A helyzet azonban egy lesipuskás operatőr miatt fordult visszájára, ahogy a mondás tartja: amikor a fika gyúrja a napközist.

(Gyurcsány Ferenc miniszterelnök minap a Nap-keltében beszélt arról, hogy nyilvános eseményein felétetelezhetően a jobboldalhoz kötödő tévéstábok lesik minden szavát és mozdulatát, emiatt nagyon óvatos. Szigetvári a jelek szerint nem volt ennyire elővigyázatos.)

Az interneten terjedő felvétel meglehetősen rövid, de mind a 29 másodpercét megszenvedi nézője. Mi tagadás, mások orrtúrását és fikaevését még azok is gusztustalannak találják, akik maguk is gyakorló rhinotillexomániások.

Így hívja ugyanis az orvostudomány a jelenséget (rhino - orr, tillexis - mániákus bizergélés), míg a fika megevését mucophagiának nevezi.


Henry Kissinger a Jornal do Brasil 1992-es címlapján

1992-ben a Nobel-díjas Henry Kissingert fotózták le Rio de Janeiróban egy kereskedelmi konferencián, a képeket a Jornal do Brasil hozta le november 13-ai számában.

Richard Nixon orrtúró amerikai külügyminisztere évekkel később beperelte a lapot, de nem járt sikerrel, az újság a szólásszabadságra hivatkozva védekezett. A képeket később megvásárolta a Woolward & Partners reklámügynökség, és felhasználta egy számítógépreklámban.

Az orvosok a közvélekedéssel egyetemben nem ajánlják a mucophagia gyakorlását, mivel fertőzést és orrvérzést okozhat, ám 2004-ben az ausztriai Friedrich Bischinger doktor azzal vívta ki a világsajtó figyelmét, hogy kifejezetten az orrváladék elfogyasztását tanácsolta.

Szerinte ugyanis az antibakteriális enzimeket és antitesteket tartalmazó viszkózus kolloid (több összetevőből álló genyaszerű anyag), azaz a takony a gyomorba jutva gyógyszerként viselkedik, amiért a takonyban összegyűjtött, legyengített baktériumok felkészítik az immunrendszert a védekezésre.

Bischinger szerint a gyerekek nem véletlenül túrják az orrukat egészen addig, amíg a mucophagiát mélységesen elítélő, gusztustalankodásnak tartó felnőtt társadalom le nem szoktatja róla (A Wikipedián található vicc szerint: "- Mi a különbség a brokkoli és a fika között? - A gyerekek nem eszik meg a brokkolit.").

A szakemberek zsebkendő használatát ajánlják az orrtúrás helyett. Azt viszont mindig elfelejtik hozzátenni, hogy nincs még olyan intelligens zsebkendő, ami az ujjbegy mozgékonyságával és a tapadást segítő különleges bőrfelületével felvenné a versenyt.

N;
hirdetés
N;