Belföld

President Gyurcsány for Hungary

2006. március 30., -

Lehetséges, hogy a kormányfő és kommunikációs csapata Az elnök emberei c. sorozatból koppintotta az MSZP miniszterelnökjelöltjének kampányát? Az tudható, hogy Gál J. Zoltánék beleszerettek az amerikai elnöki kabinetről szóló sorozatba, de hogy még Gyurcsány Ferenc szlogenjét is a filmből magyarították, arra nem gondoltunk volna.

Sokat köszönhet Aaron Sorkinnak Gyurcsány Ferenc és stábja. Sorkin ugyan nem egy amerikai kampánytanácsadó, de ő találta ki, írta és rendezte Az elnök emberei (The West Wing, Warner Bros., 1999-2006) című, egy amerikai elnöki kabinet működéséről szóló fikciós tévésorozatot.

A Pufajkás Turul csőrét már jó ideje birizgálja, hogy feltűnően nagy a hasonlóság a tévésorozat és az MSZP kampánya között, de arra még a sokat látott madár sem gondolt, hogy utánakapirgálva micsoda egyezéseket talál.

Az elnök emberei a Fehér Ház szappanoperája. Főszereplői Jed Bartlet elnök és hivatalának vezetői, tanácsadói, stratégái és természetesen felesége, azok tehát, akik az amerikai elnök döntéseiben közvetlenül a legnagyobb szerepet játsszák.

Bár Amerikában sem őrülnek meg az emberek a politikától, a sorozat első évében mégis 9 Emmy-díjat nyert és népszerűsége négy éven át töretlen maradt. Bár mióta Sorkin eljött a sorozattól népszerűsége visszaesett. A siker titka Rob Lowe-n túl valószínűleg az, hogy a sorozat képes volt megszerettetni a nézővel a Fehér Házat és lakóit, akik ugyan kitalált világpolitikai gubancokat és érthetetlenül kusza belpolitikai problémákat oldanak meg, de mindezt mégis a hiperrealisztikus válságteremben vagy lendületes folyósói párbeszédekkel teszik.

Negatív kampány Orbánról


Az MSZP Orbánt támadó kampányfilmje - klikk a képre!

A filmvásznon érdekesen és izgalmasan megörökített politika úgy látszik Magyarország legbefolyásosabb emberét és stábját is megihlette. Az MSZP néhány hete bemutatta negatív kampányának "Hova tűnt Orbán Viktor?" c. darabját. Film, ami lejáratja az ellenfelet: itt történetesen azzal, hogy a Fidesz hányszor nem szavazott a parlamentben. Csakhogy a kisfilm kísértetiesen hasonlít arra, amihez Az elnök embereiben jut hozzá a Bartlet-stáb. (A sorozatból vett filmrészletek megtekintéséhez Flash Player szükséges, a filmeket külön el kell indítani.)

Az állóképeket aláfestő vészjósló hang az elnököt azzal vádolja, hogy nem ír alá egy tiszta kampányról szóló megállapodást. "Jed Bartlet, vajon mit rejteget?" - hangzik a kérdés. Mintha már hallottunk volna valami ilyesmit.

Az MSZP kampányfilmje

A tévék a múlt héten aztán sugározni kezdték Gyurcsány Ferenc, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének limuzinos kampányfilmjét. Azt már megmutattuk, hogy Gyurcsány szónoklata alá bevágott, greenbox technikával készült hétköznapi jelenetek háttereinek egy része nem is Magyarországon készült, de hogy a filmben semmi eredeti nincs, arra nem gondoltunk.


Klikk a képre a letöltéshez!

Előbb frissítse fel emlékezetét Gyurcsány Ferenc andalító filmjéről, hogy lépésről lépésre hasonlíthassuk össze a sorozat visszatérő jeleneteit a szocialista kampányfilmmel!

A patrióta főcím

Az elnök emberei epizódjai a főcímmel, egy lobogó amerikai zászló képével és tipikus angolszász katonai indulóval kezdődnek. Az MSZP filmjében ugyanez történik: nemcsak a magyar zászlók lobogása borítja be a képernyőt, de még ugyanannak a pergődobnak a katonás ritmusa is kihallatszik.

Az elnöki limuzin

Visszatérő jelenet Az elnök embereiben a limuzinozás. A légierő elnököt szállító gépe, az Air Force One mellett a leghangsúlyosabb elnöki jármű a Cadillac, ahol Bartlet sok jelenetben feltűnik repülőtérről jövet-menet, itt éppen feleségével békülget, és temetésre megy. Bartlet mindig beszélget valakivel, ezt bizonyára a műfaji korlátok miatt Gyurcsány nem csinálta utána, ezért a miniszterelnökkel szemben helyet foglaló Batiz András belógó szemüvegkerete hallgat nagyokat.

Okos ember, mindig olvas

Az igazi amerikai elnök, George W. Bush éppen nem, de az osztályelső és Nobel-díjas közgazdász Jed Bartlet mindig mindent tud, ezért sokszor látjuk a sorozatban papírokba temetkezni. Az MSZP-kampányfilmjében váratlan fordulat, amikor Gyurcsányt, hirtelen papírral a kezében látjuk viszont, de a fenti, válságteremben játszódó jelenettel összehasonlítva már érthető, hogy újabb tiszteletkört tett az amerikai sorozat előtt. Lehet ugyan azt mondani, hogy ez elnökfilmes közhely, de a jelek szaporodnak.

Munka és merengés a dolgozószobában

Az Ovális iroda és a magyar miniszterelnök dolgozószobája ugyan formájában egészen különböznek, az utóbbi trapezoidszerű, de századfordulós stíljükben és napfényes panorámájukban nagyon hasonlítanak egymása. Bartlet elnök, amikor dolgozni látjuk, általában olvas vagy ír íróasztalánál, ha pedig töpreng vagy elmereng valamin, az ablakig is elsétál, és nagyokat hallgat. Gyurcsány ugyan már laptopot használ, de szinte ez az egyetlen különbség a két részlet között.

A dolgozószobás jelenet végén mindketten zsebre dugják a kezüket. A mozdulat Bartletnél az egész sorozatban nagyon hangsúlyos, még külön epizódot is szentelnek neki: amikor az elnök azon tépelődik, hogy versenybe szálljon-e az újraválasztásért, magabiztosan, zsebre vágva a kezét jelenti be, hogy vállalja az újabb kihívást.

Végül az elnöki beszédek egyik darabja. Az elnök és emberei a jól sikerült beszédekre a legbüszkébbek, amiken olykor hetekig dolgoznak. A Bartlet elnököt köszöntő ováció (minden harmadik epizódban látható egy ilyen) az elnöki stáb erőpróbájának startját jelenti, amit követ a feszült várakozás amiatt, a közönség és a sajtó hogyan fogadják az elnök produkcióját.

Az MSZP kampányfilmje mindezek ismeretében olyannak tűnik, mintha a tévésorozat egyik magyarországi rajongói klubja készítette volna "a magyar nép tiszteleg Az elnök emberei és Aaron Sorkin munkássága előtt" címmel. És még mindig nem értünk a koppintások felsorolásának a végére.

Bartlet for America, Gyurcsány for Hungary

Az MSZP a kampány jelmondatát is Az elnök embereiből kölcsönözte. Jed Bartlet két választást nyer meg azzal a szlogennel, amit még szenátor korában ajándékoz neki első embere, Leo. Ez a "Bartlet for America". A szlogen kétértelmű, magyarul így fordítható: "Bartletet Amerikának", illetve"Bartlet Amerikáért".

Ez pontosan megegyezik az MSZP kormányfőjelöltjének kampánymondatával, ami így szól: "Gyurcsány Ferenc. Magyarországért. Önért". Angolul ez "Gyurcsány Ferenc for Hungary. For you." Bartlet ezzel a mondattal második elnökválasztását is megnyeri.

Giccsalapú kampány

Az elnök embereinek világa tárgyi élethűségén túl messze van a valóságtól. Már Bartlet elnök alakja is egy mutánsé: egyszerre hazafias, tisztes republikánus elveket valló közgazdász és szociálisan érzékeny, az állam támogató szerepét erősítő demokrata álomelnök. Jellemző egyébként a sorozatra, hogy két dologról sosem, még csak hírből sem hallottak a szereplők: a korrupcióról és arról, hogy a CIA kínozza a foglyait. Az egész egy realista politikai giccs.

Akárcsak egy választási kampány, vagy konkrétan a kormányfő politikai kommunikációja. Másfél éve honosították meg Gyurcsányék ezt a fajta giccset a magyar politikában. A kormányfő anyjáról, Katusról kiderült, hogy egy fázós, spórolós asszony, a miniszterelnök "buliból" eltáncolta egy Hugh Grant-film jelenetét, felesége iránt érzett szerelméről az Országgyűlés előtt vallott, családja befogadott egy elszökött kislányt és még sorolhatnánk az emberközeli, jól megrendezett pillanatokat.

A kommunikációs felzárkózás Gyurcsányon is megtette hatását: heves modora érzelgőssé, mozdulatai finomabbá váltak, miközben középpontban maradt individualizmusa, hangsúlyosan gyurcsányos karaktere. A filmrészletben azt a pillanatot látjuk, amint Jed Bartlet elnök első ciklusának közepén magához tér a tespedtségből, és önmagát adva dinamizálja kormányát. Ismerős történet?

Gyurcsány Ferenc szavai, tapasztalatink és korlátlan fantáziánk alapján valahogy így képzeljük azt a pillanatot, amikor a kormányfő és stábja a tavaly áprilisi államfőválasztási bukta után felállt, kitalálta egy 100 lépés programot, lassan lendületbe jött, és őszre felállította az MSZP-t is - kommunikációjában sok hasonlósággal, mint Bartlet és csapata.

A magyar "Elnök emberei"

De egyáltalán lehetséges, hogy a magyar miniszterelnök egy amerikai tévésorozatból építkezzen? Miért ne? Azt innen-onnan eddig is lehetett tudni, hogy a kormányfőnek és hivatalának, a Gál J. Zoltán vezette MeH-államtitkárságnak nagy kedvence az amerikai sorozat. A Hetek korábban arról írt, hogy 2003 és 2004 környékén Gyurcsány, Keszthelyi András, Gál J. és még néhányan minden szerdán találkoztak a sorozatot nézni, de arról - ebben az időszakban - vita volt, ki legyen Bartlet elnök, Medgyessy vagy Gyurcsány.

A szocialisták fiatalítási programját szolgáló Amőba játékban Gyurcsány Ferenc és szűkebb stábja Az Elnök (sic!) emberei nevet választotta. Vajon, hogyan oszthatták le egymás között a szerepeket?


A színészek (1-8): Ron Silver, John Spencer, Richard Schiff, Bradley Whitford,
Rob Lowe, Martin Sheen, Stockard Channing és Allison Janney

Gyurcsány nyilván vita nélkül lett Bartlet elnök (6), a kormányfő munkájában amúgy is nagy elánnal résztvevő Dobrev Klára pedig a First Lady (7). Keszthelyi András, Gyurcsány főtanácsadója Leo McGarry személyzeti főnök (2), míg helyettese Tóth Miklós az ugyancsak helyettes Josh Lyman (4). A kampány vezetője, Szigetvári Viktor Bartlet kampányába egy időre beszálló, kőkemény kampánystratéga, Bruno Gianelli (5).

Gál J. Zoltán Meh-államtitkás és kommunikációs főtanácsadó Toby Ziegler (3) kommunikációs igazgató lehet, míg a kormányszóvivő Batiz András a Fehér Ház szóvivőnője, C. J. Cregg (8). A többi szereplőt már nehezebb eltalálni: talán László Boglárnak, Gyurcsány sajtófőnökének tippelnénk meg Sam Seaborn (5) kommunikációs igazgatóhelyettes szerepét, de László tudtunkkal nem ír beszédeket.

Aki a sorozat eredeti szereplőire kíváncsi: az RTL Klub a hatodik évfolyamnál tart, a Duna TV-n az első szériát kezdték. Az Egyesült Államokban a hetedik, utolsó évfolyamot vetítik már. DVD-n az első három szériát lehet kikölcsönözni a magyar tékákból, de a Warner Bros. április 4-én jelenteti meg itthon a negyedik szériát, ami egyébként az utolsó olyan év, amiben Aaron Sorkin írta a forgatókönyveket, utána kiszállt a sorozatból. Végezetül egy kis kedvcsináló a sorozathoz:

N;
hirdetés
N;