Belföld

Amikor az MSZP támad az SZDSZ-re

2006. április 15., -

Miközben lesújtó a vélemény a Fidesz--MDF-kapcsolat alakulásáról, az MSZP és az SZDSZ viszonya egy boldog házasságnak tűnik. Legalábbis ezt a képet igyekeznek felfesteni a szocialista politikusok, akik érthető okokból ütik le a jobbról feldobott labdát unos-untalan.

Csütörtökön például Gyurcsány használta ki az alkalmat Mosonmagyaróváron: a koalíciós megállapodás "az egyiknek sikerült, a másiknak nem". Az MSZP és az SZDSZ közötti szövetség titka a tisztelet, az, hogy a két együttműködő partner elfogadja egymást: nemcsak akkor keresik a kapcsolatot, ha baj van, idézte a kormányfőjelöltet az MTI.

Pedig az első forduló előtt nem mindenütt voltak a partnerek tisztelettel egymással szemben, a fővárosban és környékén akadt példa a "nemtelen támadásokra".

A ciklus utolsó felében az MSZP-t ejtő, majd a Fidesszel koalícióra lépő IX. kerületi SZDSZ jelöltjét, Gegesy Ferenc polgármestert érték balról olyan támadások, mint amit akkor kap egy SZDSZ-es jelölt, amikor a Magyar Nemzet ír róla.


A Zöld Pulzus két címe és Gegesy szórólapja

A kerületi szocik a Zöld Pulzus c. lapot szórták április 9., előtt, csak címeket idéznénk: "Közhasznú munkások gyűjtötték Gegesy ajánlócéduláit? - Gyanús módon szedte össze a 750 SZDSZ-es ajánlószelvényt", "Sanyarú költségvetés", "Gegesy fejben már átült [a Fideszbe - a szerk.]".

Persze Gegesy sem kímélte Kökény Mihály exminisztert, amikor választási szóróanyagában diagramokkal és közvéleménykutatási adatokkal ecsetelte, kire érdemes szavazni, ha a Fidesz jelöltjét akarja valaki megbuktatni.

Kökény Mihály végül mégis a 2. helyen végzett 34,8 százalékkal, Zombory Miklós fideszes jelölt az első lett (38,6), míg a polgármester a harmadik 22,5 százalékkal.

A Pulzus még azt is megelőlegezte, hogy az SZDSZ-es Gegesy tulajdonképpen a Fidesz jelöltje, Zombory majd az ő javára fog visszalépni.

És tudják, mi történt?

Kökény Mihály lépett vissza végül, vagyis a harmadik helyezett próbálkozhat Zombory legyőzésével. (A sors különös fintora egyébként racionális politikai döntés volt, hiszen Kökény befutó az MSZP országos listáján.)


Keller önmagáért beszél

Keller László sem kímélte a Pest megyei körzetben induló SZDSZ jelöltet, akinek esélytelenségére hívta fel a figyelmet szórólapján a 2002-es választási adatokkal. Épp csak nem írva le, hogy az SZDSZ-es jelöltre, Wittinghoff Tamásra leadott szavazatok semmit sem érnek. Hasonló tartalmú üzenetekkel legutóbb Horváth Balázs (ex-MDF, Fidesz) mezőberényi fórumán találkoztunk, aki elveszett szavazatok (az MDF-re adottak) címmel tartott sajtótájékoztatót.

Végül Keller (38,09) valóban szorosan végzett Csenger-Zalán Zsolt mögött (39,67), míg Wittinghoff Tamás a 3. lett (13,16). (Aki rá ikszelt, annak sem veszett el a voksa: töredékszavazatként beépült egy SZDSZ-es mandátumba.)

Jóval polírozottabb volt Pető Iván kampánya (Bp. 7. vk.) Rogán Antallal és Steiner Pállal (MSZP) szemben. Az SZDSZ-es politikus csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy a szocialista képviselőjelölt nem jár be dolgozni (a Parlamentbe), márpedig egy munkahelyen az ilyenért kirúgják az embert.


Pető Iván lapja, a Pesti Rakpart

Úgy látszik, ez a kampány hatástalan volt, Rogán Antal végzett ugyanis az első (40,7), Steiner Pál a második (32,27), Pető a harmadik (23,48) helyen, épp fordított sorrendben tehát, mint a parlamenti szorgalom szerinti rangsor. Steiner nem sértődött meg, sőt ő lépett vissza Pető javára.

N;
hirdetés
N;