Belföld

Hétszer tojt Kókára a pekingi galamb

2007. szeptember 9., -

Jószerencse vagy balszerencse, azt majd az idő eldönti, de az már önmagában szenzáció, ha valakit hétszer tojik le ugyanaz a galamb. Márpedig ez történt pekingi hivatalos látogatásának egyik estéjén Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel.

A múlt heti pikáns történetet egymástól függetlenül három, de ugyanúgy névtelenséget kérő kormányzati és szocialista veréb csiripelte a galambvadászként is messze földről ismert Turul hallószervébe.

Kóka, Dobrev, Szandrocha, Szetey és Gyurcsány a pekingi Madárfészek stadion makettjét nézegetik

Történt, hogy - és most tessék elképzelni, hogy nagy mesélőnk, Szabó Gyula előadásában hallják a következőket - a magyar delegáció potentátjai, Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök, Kóka János miniszter és még jó néhányan egy hangulatos pekingi étteremben vacsoráztak a vendéglátóipari egység belső udvarán.

E hangulatos teraszt fák és épületek övezték. A fák koronáit és a környező ereszeket a népegészségügyi szakzsargonban csak repülő patkányként nevezett galambok lepték el. Az illusztris társaság már javában élvezte a hely kínálta örömöket, amikor a magyar gazdasági miniszter - a beszámolók szerint - hirtelen felpattant, egyszersmind felkiáltott: "Le***t egy galamb!"

Ezután igen rövid idő alatt többször is megismétlődött a jelenet, annak ellenére, hogy Kóka Jánost ide-oda ültették. A gazdasági miniszter ráadásul maga szúrta ki, hogy ugyanaz a galamb tért vissza, és pottyantott újra és újra, összesen hét alkalommal.

A politikailag korrekt, ám a zsákmányállatokkal szemben véresen inkorrekt ragadozómadárnak azonban akkor kezdett el igazán viszketni a karma egy jól átsült pekingi galamb után, amikor a beszámolókból az is kiderült, hogy egy kegyetlen szárnyas Kamillát, János barátnőjét is eltalálta.

A néphiedelem mindenesetre úgy tartja az égi áldásról, hogy az vagy szerencsét hoz, vagy épp balszerencsét jelent. Hogy éppen hétszer esett meg, ugyancsak hordozhat mitologikus, ontológiai, sőt ornitológiai jelentéstöbbletet, de a materialisták statisztikailag is magyarázhatják.

A kérdés József Attilát is foglalkoztatta, A hetedik c. verse szól erről. Ha önök nem látják az egyértelmű párhuzamokat, az alábbi parafrázissal segítjük az értelmezést:

Józsa Fatilla: A hetedik

E világon, ha ütsz tanyát
Hétszer tojjon le a madár!
Egyszer tojjon pont fejedre,
Egyszer szőrös kézfejedre,
Egyszer vasalt öltönyödre,
Egyszer a friss szerződésre,
Egyszer milliós órádra,
Egyszer evőpálcikádra.
Bűzlik a hat, de nem elég, --
a hetedik alatt magad légy!

(Mint madár a Turul nem magyarázza túl a történteket: ha tojni kell, hát tojni kell, Fortunával sosem egyeztetnek előre.)

N;
hirdetés
N;