Belföld

Adolf Hitler forog a sírjában

2006. november 24., -

Ha már valaki a náci SS egyenruhájában pózol, és ezt azzal magyarázza, hogy hagyományt őriz hobbi szinten, legalább tegyen is úgy. Az Index fórumozóinak ugyanis megakadt a szeme a trehány összeállításon: valószínűleg Gyenge Zsolt az első politikus, akinek egyenruháján még az összeomlott Adolf Hitler is jót röhögött volna nem sokkal öngyilkossága előtt.

Először is, ilyen ápolatlan hajjal és arcszőrzettel nemhogy egyenruhás SS-alakulatba, de talán még Josip Broz Tito se vette volna fel a partizánok közé. "Egy SS-Soldat ilyen hajjal! Felháborító, igazán" - írta Bögöly, aki jártas lévén az egyenruhák világában, más történelmietlen részletekre is felhívta a figyelmet.

Gyenge Zsolt ugyanis egy SS-közlegény (SS-Soldat vagy SS-Schütze) egyenruhájához vett föl egy tiszti tányérsapkát. Nem állítjuk, hogy a politikus nem lehet megalomán, sőt, de nyilván még a harmadik birodalom tisztikaszinóiban sem vették jó néven, ha valaki feljebbvalójának tollaival ékeskedett.

Az európai értelemben vett hagyományőrzés megcsúfolását Gyenge még tovább fokozta, hiszen olyan még az SS 1934-es átszervezésekor fordulhatott elő, hogy az SS-Allgemeine egyenruhájához a Waffen-SS sapkáját osztották ki volna ki a jelentkező soldatnak.


A felső kettő a Waffen-SS, az alsó kettő az Allgemeine-SS egyenruhája

Az SS-Allgemeinét, az SS politikai szárnyát 1934-ben szervezték meg, megkülönböztetve az SS-Totenkopfverbande, a lágerőrző halálfejes osztagok és a harcoló, sorozott SS-esektől. Tagsága 1939-ben félmillió fő volt. Mint neve is mutatja, az általános SS-hez titkosrendőrök, rendőrök, katonai vezetők is tartoztak. 1939-ben az Allgemeine tagságának nagy része a Wehrmachthoz vagy a Waffen-SS-hez került, miközben a halálfejeseket ide olvasztották be. (Vállapjukon nincs SS jel, sapkájukon van viszont halálfej.)

Képzeljék el, hogy valaki összekutyulja az amerikai hadsereg tengerészgyalogos egyenruháját a tengerészekével!

"Ettől függetlenül ez kevésbé illik bele a katonai hagyományőrzők koncepciójába, én ilyen egyenruhát föl nem vennék, az biztos. Ez valami aszfaltkatona kimenő egyenruhája, ilyenbe nem jó beöltözni" - állítja Bögöly, a szigorú hagyományőrző.


Gyenge az SS és Vörös Hadsereg egyenruhájában

N;
hirdetés
N;