Belföld

Ki nyeri a bajuszcsatát?

2008. február 29., -

Vajon melyik párt soraiban ül több bajuszos a parlamentben? A népnemzeti, vagy a szociálliberális bajusz pödörödik-e jobban? Labdába rúghat-e még Bokros Lajos? Körkép a politikusi szőrszálak közt.

Mi is lehetne a nemzetközi bajuszhónap méltóbb hazai lezárása, mint országunk nemes arcszőrzetet viselő nagyjainak számbavétele? Azt eddig sem rejtettük véka alá soha, hogy a magyarok bajsza bizony van olyan komoly tárgyalási alap, mint a kardja, és ha manapság végigtekintünk a parlamenti padsorokon, ki-ki vérmérséklete szerint meglepődhet azon, hogy most sincs ez másként. Plenáris ülések legforróbb vitáiban figyelemreméltó bajszok akaszkodnak össze, indulatos interpellációkat keretez harcias ajakszőr, szigorú bajuszos házelnök utasít rendre legényesen rendetlen, kefeszájú képviselőket. Mérettessenek és mérkőzzenek meg hát az Index hasábjain is.

Hosszas gyűjtőmunkával igyekeztünk lajstromba venni a teljesség igényével politikai elitünk bajuszos élcsapatát. Első és legfontosabb szempont az volt, hogy az országgyűlésben nemzetünk felemelkedéséért küzdő képviselők közül, lehetőség szerint senki ne maradjon ki a bajuszmustrából. Másodsorban gondoltunk azokra a kortárs politikusokra is, akik ilyen vagy olyan okból nem kerültek be a parlamentbe, de életművük, vagy legalábbis bajszuk miatt mindenképp említésre méltóak.

Kire szavazna, ha most vasárnap lennének a bajuszválasztások?
 1116
 405
 1092

A káderezésben természetesen minőségi és tipológiai szempontokat is szem előtt tartottunk: csak a szó szoros és európai értelmében vett bajusz jöhetett számításba, azok az atyafiak, akik mohóságukban szakállal is büszkélkednek, most pechjükre kimaradnak a klubból. Meglepetésünkre azonban így is a vártnál népesebb - közel száz fős - mezőny gyűlt össze. Hosszas tépelődés és bajuszpödörgetés után úgy döntöttünk, hogy lárifári ide vagy oda, kissé faramuci módon oldjuk meg a bajszos pártkatonák ütköztetését: a két nagy parlamenti párt két külön válogatottat kapott, a kis pártok bajszosait és a parlamenten kívülieket pedig az árkok betemetése jegyében egy kalap alá vettük, így harmadikként egy All Stars csapat is megmérkőzhet a békés bajuszcsatában.

A 139 fős Fidesz-frakció soraiban huszonnégy rendkívül rokonszenves, részben teljesen ismeretlen bajuszt találtunk. Személyes kedvencként, narancssárga kerettel kiemelve kilenc főt ajánlunk az olvasók figyelmébe: Áder Jánost (a komor exházelnököt), Bagi Bélát (ő a mezőgazdasági bizottság tagja, a Bács-Kiskun megyei listán szerezte mandátumát), Demeter Ervint (a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelt miniszterként), Farkas Sándort (a Csongrád megyei területi listán szerzte mandátumát), az ácskapocsbajuszt viselő Fülöp Istvánt (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 9. választókerületének képviselője, egyben a mezőgazdasági bizottság tagja), Kékkői Zoltánt (Baranya megye területi listáján jutott be), Kövér Lászlót (van, ki e nevet és a hozzá tartozó bajszot nem ismeri?), Révész Máriuszt (van, ki e nevet és a hozzá tartozó bajszot nem ismeri?) és az impozánsan tömött bajusszal bíró Varga Józsefet tartjuk a Fidesz erőembereinek.

A Fidesz bajuszos tablója - KATT IDE A NAGY VERZIÓÉRT

A 190 fős MSZP-frakció munkájában 31 bajuszos vesz részt aktívan - nem kis meglepetésünkre e létszám arányaiban alig marad el a legnagyobb ellenzéki párt bajszos különítményétől. A szocialista támadók szerintünk: Baja Ferenc (MEH-es államtitkár), Both János (váci polgármester), Farkas Imre (a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 5. számú választókerületből), Géczi József Alajos (Csongrád megyei képviselő), Keller László (kinek nevével játszani gyarlóság, bajszát dicsérni erény), Suchman Tamás (Somogy megyei képviselő, arcszőrzete sokat szelidült az utóbbi években, de még így is figyelemreméltó), Szabó György (Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből), Tóth István (tiborci bajszát a BAZ-megyei gondok őszítették), Tóth Károly (legutóbb a vizitdíj eltörléséért szállt síkra) és Végh Tibor (Gyál képviselője).

Az MSZP bajuszos tablója - KATT IDE A NAGY VERZIÓÉRT

Az amúgy is kis létszámú pártfrakciók (KDNP, MDF, SZDSZ) bajuszosait és parlamenten kívüli államférfiakat összeboronálva alakítottuk meg a 23 fős All Stars-csapatot. Bízunk benne, hogy a politikai preferenciák mentén meglehetősen heterogén társaság fel tudja venni az egy tömbként mozduló nagy pártokkal a versenyt. Bizodalmunk nem alaptalan, hiszen olyan húzónevek vannak itt, mint: Bokros Lajos (a legendásan simabőrű Horn Gyula, legendás bajszú pénzügyminisztere), mindenki Göncz Árpi bácsija, a letűnt kisgazdapárt letűnt Gyimóthy Gézája, az MDF-es Katona Kálmán (bár bajsza az utóbbi időben el-eltűnik), a szintén régi MDF-es Katona Tamás, Martonyi János (Orbán Viktor előzenekara, egykori külügyminiszter), Molnár Lajos (az egészségügy nagy bajuszú mumusa) és végül, de nem utolsó sorban Schuster Lóránt (rocksztárból lett nemzeti radikális bonviván).

Az All Stars csapat - KATT IDE A NAGY VERZIÓÉRT

Az olvasónak innentől csak annyi feladata van, hogy odabök a fenti szavazógépben a kedvenc bajuszosaira, miáltal eldőlhet egy röpke pillantra, hogy kik tekinthetők igazán a haza bajuszos bölcseinek. A szavazás fáradalmait pedig relaxációs kommenteléssel érdemes kipihenni.

Ja és majdnem elfelejtettük, szombaton este lehetőség nyílik az árkok betemetésére, a sárdobálás felfüggesztésére, a kerekasztal tárgyalások folytatására: pártállástól függetlenül várunk minden bajuszos és kevésbé bajuszos honfitársat a bajuszhónap méltó bezárására:

Buli sokpárti egyetértésben
N;
hirdetés
N;