Belföld

Befedte a parasztok traktorát Demszky

2006. október 30., -

Az eddig használttól eltérő táblával tiltotta meg Demszky Gábor a Budapesten demonstrálni kívánó gazdáknak, hogy traktorral érkezzenek a fővárosba. A táblán zárt kasztnis mezőgazdasági vontatójármű látható, míg eddig a táblákon már-már muzeális értékű, nyitott traktor jelölte az adott útszakaszról kitiltott járműt. További táblajavaslatok a gazdamentes Budapestért.

A hivatalos traktor

A rendőrség honlapjáról letölthető, hatályos KRESZ, azaz az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól 45. ábráján például a békeidőket idéző nyitott traktoron zötykölődik az idealizált emberalak.

Egy olvasónk a vidéki divat változásait lekövető táblavariánst fényképezett pár hónapja a pesti alsórakparton, ahol tehát már a nyáron sem lehetett traktorral közlekedni. Ezen a traktor még mindig régi típusú - igaz, kipufogója immár nem a sofőr arcába, hanem előre fújja a füstöt -, a kocsin ülő idealizált emberalak azonban silderes sapkát kapott. Gyanítjuk, hogy a hiphoposok körében mostanában kifejezetten népszerű kamionossapkáról, a truckerhatről lehet szó.


Traktoros, divatos sapkában

A Demszky-féle tiltótáblákon a korszellemnek jobban megfelelő, zárt kasztnis traktor látható, az idealizált vezető pedig eltűnt.


Demszky zártkasztnis traktora

Az Indexnek nyilatkozó KRESZ-oktató szerint "ennyi változatosság belefér". Mint mondta, közel-távol nincs más tábla, amivel össze lehetne téveszteni, azaz egyértelműen tiltja a behajtást a mezőgazdasági vontatóknak. Mint mondta, tehergépjármű-tiltótáblából legalább négy féle van forgalomban. Tehát a rendszer rugalmas, a lényeg, hogy minden egyéb járműtől jól megkülönböztethető legyen az ábra.

A Turul üdvözli a konstruktív jelzőtábladizájn előretörését. Új javaslatokkal is igyekszünk tenni a gazdamentes Budapestért. Első javaslatunk az aratást engedélyező, a kaszás lázadást tiltó táblapáros:

A következő két táblaterv közül az első Demszky Gábor táblaterve a 2032-es gazdademonstrációk idejére, amikor feltűnnek a légpárnás traktorok. A második általánosabban tenne a gazdamentes Budapestért, hiszen egyértelműen tiltja a behajtást gumicsizmában:

N;
hirdetés
N;