Belföld

Ellenforradalom a metróban

2006. november 29., -

Egy szemfüles olvasó hívta fel rá a figyelmünket, hogy a kettes metró Moszkva téri állomásán valami nagyon nincs rendben. Talán a forradalmi évforduló, talán a mozgalmas ősz hatása, hogy csak négy hónappal az állomás felújítása után tűnt fel az alagút falát borító fotómontázsok közt megbúvó izé.

Mint tudjuk, a piros metró állomásainak felújításakor arra törekedtek az arculattervezők, hogy az egyes megállóknak saját stílusjegyeik legyenek. Ezt egyrészt az adott állomás környékén lévő épületek vagy jellegzetes részleteik fotóiból készült montázsok, másrészt a peronok falába süllyesztett vitrinekben látható mini kiállítások révén érték el.


A jelek szerint a különös részletek furcsa együttállása eredményezte a vörös metró Moszkva téri állomásán az olvasónk által felfedezett bug-ot. A megállót főként az ötvenhatos események tematikája szerint dekorálták, a vitrinekben szabadságharcos relikviák, a falon az 1956-os évszám, meg a forradalom legfőbb szimbólumának számító lyukas zászló.


A fali dekorációért felelős látványipari szakmunkás azonban meglehetős böszmeséget követett el munkája dandárjában: a feltehetőleg sietősen végzett fotosoppolás közben a magyar zászlóból nem a gyűlöletes Rákosi-címert, hanem az éppen aktuális állami jelképet, a koronás pajzsos címert "szaggatta" ki.


Mit üzen a lyukas zászló?
 100
 291
 1210
 443

A 2-es metró teljes - négy évig tartó - felújítása 43 milliárd forintba kerül. Ebből az idei munkák 10 milliárd forintot tettek ki, amibe úgy tűnik már nem fért bele az az öt percnyi munkabér, amiért cserébe valaki tüzetesebben étnézte volna a nyomdakész látványterveket. A nyilvánvaló - mert arra gondolni sem merünk, hogy szándékos - baki ellenére el lehet merengeni azon, hogy miféle üzenete lehet az imígyen módosított szimbólumnak, ha van kedvük szavazzanak itt jobbra.

N;
hirdetés
N;