hirdetés

Belföld

Mozgalmi munkával indult a miniszterek pályája

2008. április 28., -

A harmadik Gyurcsány-kormány névsorát figyelve megállapíthatjuk, hogy a kiválasztás egyik feltétele az MSZMP-s múlt, a külkeres bizalmi állás, tanácsi, pártbizottsági vagy apparátusi tapasztalat, esetleg az úttörőszövetségben végzett munka volt. Bajnai Gordon egyetlen szerencséje, hogy fiatal, de a KISZ őt sem kerülte el.

Gyurcsány Ferenc

A miniszterelnök 1984 és 1988 között a KISZ Pécsi Városi Bizottságának titkára, majd a KISZ KB Egyetemi és Főiskola Tanács elnöke volt. 1989-ben a KISZ-utód Demisz alelnökévé választották.

Szűcs Erika

Hivatalos életrajza szerint 1981-1989 között a Miskolci és a Borsod-Abaúj Zemplén megyei pártbizottság munkatársa volt. Sokkal tovább nem lehetett.

Gyenesei István

Ugyan ma Somogyország követeként független képviselő az országgyűlésben, 1973-tól az MSZMP és a KISZ Somogy megyei központi apparátusában töltött be tisztségeket. 1986-tól 1990-ig a Somogy Megyei Tanács elnöke volt.

Szabó Pál

Életrajzában nem szerepel párttagság, de a hetvenes és a nyolcvanas években is bizalmi állásban, külkereskedőként dolgozott. A magyar alumíniumipar képviselőjeként Irakban, Indiában üzletelt. 1987-től az Aluker általános vezérigazgató-helyettese volt.

Szabó Imre

Azon pedagógusok közé tartozik, akik az ifjúság ideológiai nevelésében is közreműködtek: 1983-1987 között a Magyar Úttörők Szövetségében a sport, a táborozás, a turisztika, valamint a környezet- és természetvédelem felelőse. Végül is érthető, hogy most ő kapta a környezetvédelmi tárcát.

Molnár Károly

Párttisztségéről vagy –tagságáról nem tudni. Ő inkább tudományos karriert épített. 1988-tól a Budapesti Műszaki Egyetem gépészeti eljárástechnika tanszékét vezette.

Székely Tamás

Párttisztségéről vagy tagságáról nem tudni. A rendszerváltás előtt elsősorban gyakorlati tapasztalatokat szerzett az egészségügyben, a budapesti Balassa János Kórház sebészorvosa volt.

Bajnai Gordon

Szerencséje, hogy fiatal. A rendszerváltás idején a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetem nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakának hallgatója. Tagja a KISZ-nek, és fel is szólalt a szervezet 1989. április 12-i kongresszusán, ahol az új szeleket megérezve az MSZMP-vel kötendő stratégiai szövetség elutasítása mellett érvelt.

Gráf József

MSZMP-tag, 1985-től 1989-ig a szigetvári városi tanács vb-tagja volt.

Hiller István

MSZMP-tag, méghozzá 19 éves korától az állampárt kettéválásáig.

Kiss Péter

A budapesti KISZ első titkára 1986 és 1989 között. 1989-ben a Központi Bizottság tagja.

Draskovics Tibor

MSZMP-tag, a Pénzügyminisztériumban dolgozott.

Szekeres Imre

A veszprémi városi tanács tanácselnök-helyettese.

Veres János

Az MSZMP Nyírbátori Városi Bizottságának gazdaságpolitikai titkára volt. 1988 és 1989 között már a pártbizottság első titkára.

Szilvásy György

1981 és 1984 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem KISZ-bizottságának titkára, 1985-1989-ig a KISZ Központi Bizottsága Egyetemi és Főiskolai Tanácsának titkára.

hirdetés