Belföld

A Nyubusz is beszállt az Orbán-gyalázásba

2008. június 4., -

Féloldalas hirdetés jelent meg több szerdai napilapban Orbán ismét a nyugdíjasoktól venne el címmel. A közleményt a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége (Nyubusz) jegyzi, és a biztosítékot "Orbán Viktor titkos programbeszéde" verte ki náluk.

Kiszámolták, hogy mennyi lenne a nyugdíj a Fidesz hatalomra jutása esetén, ha Orbán csakugyan befagyasztaná a nyugdíjakat, és mennyi akkor, ha maradna a reformkormány. Nos, a nyugdíjasok éves vesztesége 2013-ban 72 371 forint lenne.

Nem gondolja úgy, hogy ez a hirdetés olyan, mint a Magyar Vizsla volt, amikor a Fidesz egy civil-szervezet mögé bújva gyalázta a kormányt egy választási kiadványban? – kérdeztük Barabás Tibornét, a Nyubusz elnökét.

Elmondom a történetet. A szövetséggel pont Erdélyben voltunk egy idősügyi konferencián, amikor nyilvánosságra került az Orbán-beszéd. Másnap volt az éves közgyűlésünk, ahol elementáris erővel jött elő ez a téma. Azt sem tudtam, miről van szó, de kénytelen voltam azt mondani, hogy zárjuk le előbb a küldöttgyűlést, és utána lehetőséget adok rá, hogy kipanaszkodják magukat. Képben sem voltam igazán, de ők nagyon fel voltak háborodva.

Próbálta valahogy visszafogni őket?

Hogyne, hogyne. De az jött elő, hogy ők már átéltek egy ilyet a Fidesz időszakában, és aggódtak a megszerzett jogokért.

Milyen kapcsolatban vannak az MSZP-vel?

Nincs közvetlen kapcsolatunk.

És közvetett?

Az sincs. Színtisztán pályázatokból tartjuk fenn magunkat.

Beütöttem a nevét a google-ba, és kiadta, hogy ön vagy egyik névrokona 2002-ben MSZP-s önkormányzati képviselő volt Soroksáron, és be is került a testületbe.

Én voltam, de nem most, már nem vagyok képviselő. És akkor is úgy kértek fel, mint civil szervezetet. Abban az időben a soroksári nyugdíjas klub elnöke voltam. Nem jó, ha otthon ülök állandóan. Nem volt megfelelő számú jelölt. Megkeresett az MSZP elnöke, hogy induljak le.

Néhány napja az MSZP is megjelentetett egy hasonló tartalmú hirdetést. A rosszakaróik esetleg kapcsolatot láthatnak közöttük...

Nem olvastam, de mintha valami cikkféle lett volna. A Népszabadság jár nekem, bevallom.

Volt már olyan, hogy az MSZP intézkedései ellen tiltakoztak hasonló módon?

Az idősügyi tanácsnak is tagja vagyok, ott elmondjuk a véleményünket és van, hogy kemény véleményt fogalmazunk meg. Bíráljunk mi a dolgokat, ha nem értünk egyet.

A mostani hirdetést hol lehet olvasni?

Nem is tudom pontosan. A Népszabadságban és a Blikkben, meg még nem tudom, hol. [A Népszabadság országos kiadásában fél kolumnás hirdetés 1,79 millió forintba kerül.]

És mennyibe került?

Nem olyan nagy összegekről van szó.

Végezetül egy más jellegű kérdés. Nézem a honlapjukat, ahol le van fotózva a 11 tagú elnökség, amiben egyetlen férfi sincs. Miért?

Sajnos vannak még szemérmes emberek, akik nem jelentkeznek. Nagyon kevés férfi van, a helyi klubokban is majdnem ez a helyzet. Sokkal több hölgy van, de próbálnánk mi a férfiakat is megszólítani. El is határoztuk: minden kerületben a klubhálózaton keresztül kiépítünk egy stábot, aki felméri az időseket.

N;
hirdetés
N;