Csuklyában az emberi jogokért

2006.06.21. 17:43
Az Amnesty International Magyarország demonstrációval tiltakozott szerdán az emberi jogok megsértése ellen. A szervezet a magyarok figyelmét akarja felhívni a guantanámói foglyok jogainak eltiprására és a CIA titkos fogolyszállításaira. Az akció apropóját az Egyesült Államok elnökének magyarországi látogatása adta, elsődleges célja azonban a figyelemfelhívás. Az aktivisták csütörtökön is akcióznak.

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke látogatása kapcsán szervezett demonstrációt szerdára és csütörtökre az Amnesty International Magyarország (AIM). A szervezet angol nyelvű csoportja aktivistáinak célja, hogy felhívják a figyelmet az emberi jogok megsértésére.

Zárják be Guantanamót!

A szerdai akció a Clark Ádám téren, a Budai Vár lábánál kezdődött. "Az AIM felszólítja az amerikai elnököt, hogy zárják be a guantánamói fogolytábort, ahol jelenleg is 460 embert tartanak fogva, akik közül mindössze 10 ellen emeltek vádat" - mondta el Nagy Navarró Balázs az AIM képviseletében. A szervezet álláspontja szerint az Egyesült Államok eljárása jogtalan, ezért követeli, hogy engedjék szabadon a foglyokat, vagy ha megfelelő bizonyíték van az amerikai hatóságok birtokában, úgy emeljenek vádat, és független bíróság előtt folytassák le a tárgyalást.


Galéria!

A guantanámói fogolytáborban uralkodó körülményekről a nyilvánosság keveset tud, ezért a szervezet követeli, hogy engedjenek be egy orvosokból, szakértőkből álló független vizsgálóbizottságot. Az AIM szerint ugyanis az Egyesült Államok megsérti az ENSZ emberi jogokat védő egyezményeit.

"Terror ellen terrorral nem lehet válaszolni, egy jogállamban ez elfogadhatatlan" - fogalmazott Nagy Navarró. Az AIM ezért felszólítja Gyurcsány Ferencet és Sólyom Lászlót, hogy a csütörtöki tárgyalásokon hozzák szóba Guantanámó bezárását, a fogolyszállításokat és lépjenek fel az egyetemes emberi jogok megsértése ellen.

Az aktivisták Budáról narancssárga rabruhában, fekete csuklyában, egyikük megkötözött kézzel vonult a Lánchídon keresztül először az Andrássy-Bajcsy sarokra, onnan pedig tovább az Oktogonra. A hét aktivista a szervezet zászlóját és egy 6-7 négyzetméteres narancssárga traszparenst is vitt magával, melyen egy áthúzott Guantanamo felirat volt.

Európa ne hagyja!

Az AIM szerdai akcióján azt is követelte, hogy állítsák le a szintén emberi jogokat sértő fogolyszállításokat. Követelésük az EU eljárására is vonatkozik, Bush a demonstráció idején éppen az EU vezetőivel egyeztetett. Az AIM tehát követeli az EU-tól, hogy senki ne használhassa Európa légterét fogolyszállításokra, és hozzák nyilvánosságra, mely országok vettek részt a programban, mondta el az Indexnek csuklyáján keresztül Nagy Navarró.

"Mondj nemet a kínzásokra! Mondj igent az emberi jogokra!" - olvasható a szórólapon, amit az elsősorban külföldi aktivisták osztogattak az érdeklődőknek. Több lelkes autós dudált és integetett, ahogy elhaladt a csuklyások mellett, a járókelők meg csak csodálkozva nézték a furcsa ruhába öltözött aktivistákat.

Itt szólásszabadság van

Az aktivista csoport mexikói tagja, Julieta szerint csak nagyon kevés magyar van tisztában azzal, hogy mi történik Guantanámón. Szerinte informálni kell az embereket, hiszen amíg nem tudnak az ehhez hasonló eseményekről, addig bármi megtörténhet a világban. Julieta hat éve él Magyarországon, és úgy látja, itt lehet beszélni, szólásszabadság van, már csak szolidaritást kéne vállalni olyanokkal, akik ezt nem tehetik meg.


Nézze meg képeinket!

Az Olaszországból érkezett és szintén aktivista Manuela ennél optimistább, szerinte a magyarokat igenis érdekli, mi történik másokkal, közben mutatja is, hogy hányan lassítanak a transzparensek láttán. Az olasz lány a civil életben nyelvtanár, már két éve az esti órákat és a hétvégéket az aktivista barátokkal tölti.

A hőmérséklet ekkorra már magasra szökött, egyre fülledtebb lett a levegő, a csuklyás aktivisták csapzottan próbáltak levegőhöz jutni. "Guantánamón is 40 fok van, csak ott így kell elviselniük ezt" - mutatott Nagy Navarró egy kifacsart guggoló pozíciót. Úgy tűnik megvigasztalta társait, mosolyogtak egy kicsit, és folytatták útjukat.