Az MDF elektronikus aláírást vezetne be

2005.05.16. 15:09
Be kellene vezetni az elektronikus aláírást a képviselők számára, javasolja az MDF miután kiderült néhány beadványon hamis aláírás szerepel. Az MSZP támogatná az ötletet.
A Magyar Demokrata Fórum az országgyűlési képviselők elektronikus aláírásának bevezetését szorgalmazza, mert a napokban fideszes és MSZP-s beadványok esetében is felmerült a gyanú, hogy nem az indítványt jegyző képviselők írták alá a dokumentumokat. Az MSZP alelnöke elképzelhetőnek tartja a módszer bevezetését. Pettkó András elmondta, a házbizottság e heti ülésén javasolják majd az elektronikus aláírás bevezetését, amellyel szerinte "száz százalékig kiszűrhető" lenne, hogy ha valaki más helyett ír alá egy beadványt.

Pénteken az Index írta meg, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője aláírásának kivételével hét fideszes képviselő aláírása nem valódi a párt május 6-i bizottsági beadványán. A Fidesz pedig elismerte a hibát, de felhívta a figyelmet arra, hogy sok szocialista képviselő esetében is több indítványon az aláírások igen eltérőek egymástól. Újhelyi István (MSZP) ügyrendi bizottsághoz fordult a hamis aláírások miatt.

Akik igénylik

Pettkó András szerint nem azzal kell foglalkozni, hogy volt néhány olyan képviselő, aki nem saját maga írta alá a beadványokat, hanem azzal, hogy minél előbb megoldják a problémát. Ha javaslatuk megvalósulna, akkor egy miskolci, szegedi, vagy pécsi országgyűlési képviselő otthonról a laptopja segítéségével tudna módosító javaslatot az elektronikus aláírással benyújtani. Az országgyűlési képviselőknek kell élenjárniuk az e-közigazgatás elterjedésében - tette hozzá.

Az MDF javaslata szerint első körben csak azok kapnának elektronikus aláírást, akik igénylik, de miután a képviselők 70-80 százaléka használja távmunkára a parlamenti laptopját, így feltehetőleg a 386 fős országgyűlés legalább fele használná a lehetőséget. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülne a projekt, azt mondta, a megvalósításhoz közbeszerzési eljárást kellene kiírni, de nem lenne olyan nagy a költség. Közölte: jelenleg egy magánszemély 40-70 ezer forintért készíttethet magának elektronikus aláírást.

Újhelyi István, az MSZP alelnöke elképzelhetőnek tartja az elektronikus aláírás meghonosítását az országgyűlésben. A házbizottságban és az ügyrendi bizottságban is azt az álláspontot képviselik majd, hogy meg kell találni a törvényes, példamutató és a gördülékeny munkát biztosító irat- aláírási módszert.