Kövér elvesztette az 'akasztásos-pert'

2003.02.05. 15:37
Másodfokon is elutasította Kövér László fideszes politikus keresetét szerdán a Békés Megyei Bíróság, amelyet a felperes Tóth Károly ellen indított azért, mert álláspontja szerint a szocialista képviselő megsértette jó hírnevét. Tóth hozta nyilvánosságra, hogy egy békéscsapai rendezvényen Kövér kötelet ajánlott a "kishitűeknek".
Kövér László, a Fidesz alelnöke keresetében azt is kérte, hogy a bíróság tiltsa el Tóth Károlyt a további jogsértésektől, az alperes adjon számára elégtételt, részére pedig állapítsanak meg 700 ezer forint nem vagyoni kárt.

Kötél és gerenda

A Békés Megyei Bíróság másodfokú, jogerős ítéletétének indokolása szerint Kövér László keresetében lényegében arra hivatkozott, hogy az alperes az általa egy 2002. márciusi békéscsabai választási gyűlésen elmondottakból egyes mondatokat kiragadott, s így a közöltek tartalmát eltorzította, amely az ő kedvezőtlen társadalmi megítélését eredményezte.

A megyei bíróság írásos álláspontja szerint viszont Tóth Károly "a felperesi beszéd lényegét összefoglalva, a logika szabályainak megfelelő következtetésekkel jelentette ki, hogy az egyébként nem vitásan elhangzott, öngyilkosságra buzdító mondat (menjünk le a pincébe, keressünk egy jó erős kötelet, meg egy viszonylag erős gerendát és szöget és kössük fel magunkat) közvetlenül az olimpia gondolatát ellenzőkre, a kishitűekre, illetőleg a lelkesedni nem tudókra, közvetve a Fidesz szemléletmódjától eltérő gondolkodásúakra vonatkozott".

Tóth nem felelős

A bíróság megállapította azt is, hogy miután a személyiségi jog sérelme nem valósult meg, ezért jogellenes magatartás hiányában Tóth Károly az esetlegesen bekövetkezett károkért sem felel.

A bíróság végezetül ítéletében kötelezte a felperes Kövér Lászlót, hogy a Pest Megyei Illetékhivatal felhívására 42 ezer forint fellebbezési illetéket fizessen meg az államnak.