Veszélyeztetett helyzetbe kerülhet az Alkotmánybíróság

2004.05.03. 17:37
Az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke levélben fordult a házelnökhöz a megüresedett és a jövőben megüresedő alkotmánybírói posztok mielőbbi betöltése érdekében. A kormánypártok szerint a Fidesz az időt húzza, az ellenzéki párt pedig azt állítja: a testület működőképességének megőrzése a céljuk.
Az Alkotmánybíróság határozatképessége "rövidesen veszélyeztetett állapotba kerülhet" ezért Holló András, a testület elnöke levelet intézet a házelnökhöz. "Czúcz Ottó bírótársunk május 30-i lemondása után kilenc főre csökken az eredetileg tizenegytagú testület. A köztársaság egyik alkotmányos alapintézményének működőképessége forog kockán" - közölte Holló András az MTI-vel. Egy alkotmánybírói poszt tavaly nyár óta betöltetlen, ekkor szűnt meg, hetvenedik életévének betöltése miatt Németh Jánosnak, a testület akkori elnökének megbízatása.

Holló András elmondta, hogy a törvény a testület határozatképességét nyolc főben határozza meg, "de már egyik kollégánk betegsége és egyidejűleg egy halaszthatatlan külföldi út lehetetlen helyzetbe sodorhatja a testületet". Hozzátette: az Alkotmánybíróság fogyatkozásával az ügyfeldolgozás ütemében is lassulás várható, és ez igaz a régi ügyek feldolgozására is. "Az a határozott álláspontom, hogy az Alkotmánybíróság munkaképességének biztosítása az Országgyűlés alkotmányos felelőssége. Ezért levélben Szili Katalin házelnök asszonyhoz fordultam, bízva abban, hogy felkelthetem az új alkotmánybírák jelölésére hivatott négypárti bizottság felelősségérzetét" - mondta Holló András.

A koalíció és az ellenzék között nincs megállapodás

A parlamenti pártok várhatóan még ezen a héten folytatják a korábban megkezdett egyeztetéseket a megüresedett és a jövőben megüresedő posztok betöltéséről. Fodor Gábor, aki az SZDSZ-t képviseli a tárgyalásokon az Indexnek azt mondta: "állnak a dolgok, a Fidesz vacakol". Fodor szerint minden jel arra mutat, hogy a nagyobbik ellenzéki párt el akarja húzni az ügyet az év végéig, amikor Strausz János is eléri hetvenedik életévét, azaz megszűnik a megbízatása.

Az SZDSZ szerint minél előbb meg kellene választani Németh János és Czúcz Ottó utódját. Elképzeléseik alapján egy alkotmánybírót az ellenzék, egyet pedig a kormánykoalíció jelölne. Kitért arra is, hogy a kormánypártok már megegyeztek a közös jelöltben, a nevét azonban egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni.

"A Fidesz célja az Alkotmánybíróság működőképességének fenntartása" - mondta Répássy Róbert fideszes képviselő az Indexnek. Közlése szerint nem veszélyezteti a testület munkáját, ha csak ősszel, de akkor már három új alkotmánybíró személyéről döntenének. Rámutatott, hogy nyáron egyébként sem ülésezne az Alkotmánybíróság és ha az Ab működőképesség kerülne veszélybe, akkor azért nem lehetne az ellenzéket felelőssé tenni, hiszen - mint mondta - nem ők küldték Czúcz Ottót a luxemburgi Elsőfokú Bíróságra.