Bűncselekmény lesz az állatkínzás

2004.03.08. 19:18
Az Országgyűlés hétfőn 284 igen szavazattal, 11 ellenében, 4 tartózkodás mellett elfogadta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, amely bűncselekménynek minősíti az állatkínzást. A törvénymódosítás a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.
Az Országgyűlés hétfőn megszavazta a Büntető törvénykönyv azon módosítását, amely bűncselekménynek minősíti az állatkínzást.

A módosított törvény tiltja a gerinces állatok esetében az állatviadal tartását, szervezését, és ezzel a céllal állatok tenyésztését, forgalmazását. Szintén tiltja az állatok kínzását, az orvhalászatot és -vadászatot. Állatviadalok szervezését három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtanák, az állatkínzást pedig két évig terjedő szabadságvesztéssel.

A jogszabály szerint állatkínzást követ el az, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének károsodásához vagy annak pusztulásához vezet. Az állatkínzás vétségét követi el az is, aki állattartóként háziasított emlősállatot vagy az ember közelében tartott veszélyes állatot elűz, elhagy vagy kitesz. A törvénymódosítás a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

Az Országgyűlési szavazást az a sikeres aláírásgyűjtési kampány "provokálta ki', amelyet a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány kezdeményezte azt követően, hogy országos felháborodást váltott ki egy Fadd-domboriban történt kutyakínzás.

Mint ismert, tavaly júniusban három biztonsági őr előbb riasztópisztollyal lőtt egy kutyára, majd egy autóhoz kötötték és több száz méteren keresztül vonszolták az állatot, majd magára hagyták. A szerencsétlenül járt állatról több helyen csontig levált a bőr és a hús. A kutya az orvosi kezelés ellenére belehalt sérüléseibe.

A jelenlegi szabályozás szerint az állatkínzás szabálysértésnek minősül, és legfeljebb 50 ezer forintos bírság szabható ki az elkövetőkre.