Kereszténydemokrata politikus a Millenáris Park igazgatója

2002.06.04. 17:20
A Miniszterelnöki Hivatal döntött: szerdán nyit ki a Millenáris parkban berendezett Álmok álmodói kiállítás. Az új vezető Mizsei Zsuzsanna, aki korábban a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának elnöke volt. A kormányszóvivő szerint szabálytalan gazdálkodás miatt kellett átmeneti időre bezárni a tárlatot, mivel a fenntartó Millenáris Kht., több mint 15 milliárd forintot kapott, de mégis pénzhiány állt elő.
Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter június 4-i hatállyal Mizsei Zsuzsannát bízta meg a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatói feladatainak ellátásával - tájékoztatta Gál J. Zoltán kormányszóvivő kedden az MTI-t.

Az "első" nap ingyen látogatható a tárlat

Közleménye szerint az Álmok álmodói - világraszóló magyarok kiállítást a megfelelő szerződések aláírása után Mizsei Zsuzsanna szerdán nyitja meg újra; a II. kerületi Millenáris Parkban lévő kiállítóhely ezen a napon ingyen látogatható.

A Fidesz megdöbbent
A Fidesz elvárja a kulturális kormányzattól, hogy kárpótolja azokat a csoportokat, amelyek az indokolatlan zárva tartás miatt az előre eltervezett időpontban nem láthatták a kiállítást. A párt parlamenti frakciójának közleménye szerint "elfogadhatatlan az emberek büszkeségét megtörni akaró igyekezet", amely - hacsak átmeneti időre is - az alkotás örömét keserűséggé akarja változtatni. A Fidesz döbbenten áll az éppen csak hivatalba lépett kormány felelőtlen intézkedései előtt. Úgy érezzük, mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a baloldal újra átgondolja az ország érdekeit figyelmen kívül hagyó lépéseit, és minél előbb korrigálja azokat.

A kormányszóvivő kitér arra is, hogy Mizsei Zsuzsanna a megbízatással egyidejűleg leköszön a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának elnöki tisztéről. Gál J. Zoltán azt is közölte, hogy az előző kormány, utolsó intézkedéseinek egyikeként, 32 millió forintos végkielégítéssel és a szolgálati gépkocsi átadásával mentette fel a kht. korábbi ügyvezető igazgatóját.

A Millenáris Közhasznú Társaság új ügyvezetőjének - a kormányszóvivő tájékoztatása szerint - tisztáznia kell az átláthatatlan tulajdoni viszonyokat, illetve azt, miként fordulhatott elő, hogy bár a park több mint 15 milliárd forintot kapott, pénzhiány állt elő, és emiatt bezárt az ott működő egyetlen kiállítás.

Új szerződések

A Millenártis Kht. titkárságán az Indexnek elmondták, a kiállítás további sorsáról csütörtökön vagy pénteken tudnak közelebbit mondani. Jelenleg csak a hostesszek és néhány biztonsági őr dolgozik. A hostesscégnek hosszabb távú szerződése van a Millenárissal, a biztonsági őrök pedig annak reményében dolgoznak, hogy valaki majd csak kifizeti őket. Az összes többi alvállalkozó hétfőn nem dolgozik, mivel lejárt a szerződésük, és jelenleg nincs aki meghosszabbítsa. A kht. titkárságán úgy tudják, az alvállalkozók ígéretet kaptak a szerződéshosszabbításra.

Politika helyett kultúra

A kormányszóvivő közleményében úgy fogalmaz: Medgyessy Péter kormányának szándéka, hogy a Millenáris Parkot visszaadja a főváros polgárainak, hogy a politika helyett a kultúráé legyen a főszerep a Millenáris Park intézményeiben, és hogy a park politikai rendezvények helyszíne helyett a huszonegyedik századi magyar és nemzetközi kultúra fellegvárává, az ország kulturális jelképévé váljon.