Újabb helyi háború a Fideszben

2006.06.06. 12:43
Ne a kerületi Fidesz tagságát váltsa le Orbán Viktor, hanem Kosztolányi Dénes valamint Rétvári Bence választókerületi elnököket - követeli nyílt levelében az angyalföldi Fidesz-szervezet. A negyven helyi fideszes azért lázadozik, mert Kosztolányi, Rétvári és Rogán Antal megfúrta az általuk javasolt Weszelovszky Zoltán XIII. kerületi polgármesteri jelölését. Kosztolányi szerint a nyílt levél egy, az ellenzéki szerepbe beletörődött politikus tagságot félrevezető taktikájának terméke.

"Mi, XIII. kerületiek, akik mindig egyként mozdultunk az Ön hívó szavára, megdöbbenve az újságokból értesültünk, hogy választókerületi elnökeink nem a helyiek érdekeit képviselik a Fidesz felsőbb fórumain." Az angyalföldi Fidesz-szervezet negyven tagja írta alá az Orbán Viktor pártelnöknek címzett nyílt levelet, amelyben Kosztolányi Dénes valamint Rétvári Bence választókerületi elnökök leváltást követelik.

Nem részletezték

A XIII. kerületben nagytöbbséggel polgármester-jelöltnek választott Weszelovszky Zoltán kerületi pártelnök jelöltését a Fidesz országos választmánya a körzet három választókerületi elnöke, Kosztolányi Dénes, Rétvári Bence valamint Rogán Antal javaslatára május 27-én elutasította. A testület nagy többséggel leszavazta a Weszelovszkyt támogató Illés Zoltán indítványát is, amely pontonként akarta megtárgyaltatni a választmánnyal a három vk-elnök által felhozott ellenérveket.

Ne a tagságot váltsa le

Az angyalföldi szervezet azonban nem nyugodott bele a párt felső vezetése által szorgalmazott döntésbe, és a hétfői taggyűlésen többek között Weszelovszky felesége aláírásával nyílt levelet fogalmaztak meg. A levélben arra hívják fel a címzett, Orbán Viktor figyelmét, hogy "a mostohagyerekként kezelt Angyalföldön az elmúlt években minden szükségest" megtettek a változás érdekében, ezért "ne a XIII. kerületi Fidesz tagságát váltsa le, hanem Angyalföld 19. számú választókerületi elnökét Kosztolányi Dénest - aki egyébként Budapest Hegyvidék XII. kerületi önkormányzat Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője -, valamint a 20. számú választókerületbe kinevezett ugyancsak budai, XII. kerületi Rétvári Bencét, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökét". A negyven aláíró hiteles és fideszes meggyőződésű ember kinevezését kéri Orbántól, nem olyanokét, akiket eddig is csak "a béke és a nyugalom" megőrzése érdekében fogadtak el.

Csak hangulatkeltés

Kosztolányi Dénes szerint az ellenzéki szerepbe beletörődött, belesimult Weszelovszky félrevezette a tagságot, a nyílt levél ennek a félrevezetésnek a terméke. A taggyűlés a hangulatkeltést szolgálta, mert - mint azt a fideszes képviselő mondta - eredetileg többes jelölést kívánt a kerületben, egy fideszes és egy KDNP-s jelölt között. A megmérettetést viszont Weszelovszky elutasította - állította az Index kérdésére Kosztolányi. Az általa javasolt KDNP-s jelöltjelölt, az egykori kisgazda képviselő, Cseh Sándor volt tanácsadója, Gubicza Katalin lett volna.

A központ mást akar

A választási vereség után az önkormányzati választásra készülő Fideszben az elmúlt hetekben számos helyen pattant ki belharc a várható posztokért. A budapesti választási egyeztető testület megfúrta az I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás jelölését, a XII. kerületben készülő Pokorni Zoltánt a Magyar Nemzet hasábjain támadták meg. Kövér László javaslatára pedig szokatlan rendszerű többes jelölést javasolnak három nagyváros, Szeged, Miskolc és Pécs polgármester-jelölti posztjára, jóllehet a helyi szervezetek mindhárom városban már döntöttek a kérdésben.