Több mint anyós III.

2007.10.12. 12:05
Gyurcsány Ferenc anyósa az ország egyik legtitokzatosabb személyisége. Az Index három részes sorozata eddig sosem látott részletességgel dolgozza fel életművét. Harmadik rész.

Az előző részek tartalmából

Apró Piroska családjában szinte mindenkinek volt köze államtitkokhoz. Róla és férjéről is terjednek pletykák, hogy gazdasági kémkedéssel foglalkozhattak. Világ életében rejtőzködő ember volt, a nyilvánosságot mindig kerülte. Volt munkatársai szerint furcsa titokzatosság lengte körbe. Ha lemaradt a cikk első részéről, itt elolvashatja.

A családi album

Apró Piroskát a baloldal eddigi összes kormányfőjéhez speciális viszony fűzte. Horn Gyulának kabinetfőnöke volt négy hónapig, de nem jöttek ki jól egymással. Medgyessy Pétert diákkori szerelmeként üdvözölhette az ország élén. Gyurcsány Ferenc pedig a vejeként lett kormányfő, amiben sokat segíthetett Piroska kapcsolatrendszere. Ha lemaradt a cikk második részéről, itt elolvashatja.

Apró Piroska gazdasági karrierje Gyurcsány Ferenc sportminiszteri kinevezésével bicsaklott meg, 2003-ban. Amint Gyurcsány bekerült a kormányba, Piroska lemondott állami vállalatoknál betöltött vezető funkcióiról, nehogy összeférhetetlenséggel vádolják a családot. A Magyar Hitelbank, a Hungexpo, a Postabank, a Budapest Airport és az Altus voltak karrierjének legfontosabb állomásai, de számos további cégben viselt tisztségeket. A kiemelt vállalatok közül a Postabank kivételével mindenütt igazgatótanácsi elnök volt. Saját vállalkozása sohasem volt.

A privatizáció mestere

Apró Piroska ötleteivel nagyon sokat tett azért, hogy az Altus sikeres és gazdag cégbirodalommá nője ki magát. Az Altust Gyurcsány Ferenc kezdte építeni, akinek KISZ-es múltjából eleve voltak jó kapcsolatai, valamennyire tudta magától is, hogy mit érdemes megvásárolni. Saját jogán is ismert tűzközeli embereket, Kiss Elemér és Szilvásy György már partnere volt Klára előtt is. Az Altus legfontosabb üzleteit azonban 1995-ben kötötte az állammal. Ekkor már Gyurcsány együtt élt Klárával (1996-ban házasodtak össze).

A nagy vásárlásoknál lehetetlen bizonyítani, hogy Apró Piroska közbenjárása kellett, de a család legelfogultabb ismerősei szerint is legalább a tippeket biztosan Piroska adta. Ekkor volt hatalmon a Horn-kormány, amelynek befolyásos tagjaival máig különösen jó viszonyt ápol Piroska (lásd sorozatunk előző részét).

1995-ben költözött a Szalay utcai Altus-székhelyre a képviselői klub. Ettől kezdve a parlamenti képviselők (minden oldalról) állandó vendégei lettek Gyurcsány Ferencnek. Szintén a politikai kapcsolatokat erősítette a Perfekt Rt. megvásárlása, aminek jelentőségét már előző cikkünkben méltattuk. A Pénzügyminisztérium oktatással foglalkozó cége egy volt dolgozó szerint "aranybánya volt, 0 forint befektetéssel". A cégnek ugyanis az összes vidéki politikai vezetővel szoros kapcsolata volt. Ekkor szerezték meg a Balassagyarmati Fémipari Kft.-t, a Miniszterelnöki Hivataltól pedig a Lap- és Közlönykiadó Kft-t. És ekkor jut az Altus koronaékszeréhez, a MOTIM-hoz is.

Jagiellowicz Judit az Altus akkori vezérigazgatója. "Vagyonomtól nem tudok, nem akarok megszabadulni, azt úgy kell működtetni, hogy magánüzlet és közpolitika között világos határvonal legyen" - mondta Gyurcsány 2003-ban.

A MOTIM (Magyaróvári Timföldgyár és Műkorund Rt.) hozza a mai napig a legnagyobb bevételét az Altusnak. A céget gyakorlatilag teljes egészében hitelből vette meg az Altus. A közel 700 milliós hitelt pedig a Magyar Hitelbank adta, amelynek igazgatótanácsi elnöke akkoriban Apró Piroska volt.

Nem minden fenékig tejfel

Voltak sikertelen nagy tervek is ebben az évben. Kiss Elemér (MEH), Baja Ferenc (környezetvédelmi miniszter) és Dunai Imre (ipari miniszter) azt javasolták a kormánynak, hogy az általuk vezetett tárcák a Magyar Hitelbank, a Magyar Fejlesztési Bank és az Altus bevonásával hozzanak létre egy közös céget a három minisztérium gazdasági ügyeinek intézésére. Az Altus részesedése 15 százalék lett volna, a Hitelbank vezetésében pedig ekkor is ott volt Apró Piroska. Ez lett volna a Korona Költségvetési Tanácsadó és Államigazgatási Ellátó Rt. A tervet végül a kormány elutasította.

A másik bukott nagy üzlet a Fortus Rt.-hez kötődött. A céget az Altus és az MVM (Magyar Villamosművek) közösen alapították. Apró Piroska akkoriban az MVM tanácsadója volt. A Fortus két olajtároló működtetésére jött létre, az Altus 9, a villamosművek 11 millióval szállt be. Azt tervezték, hogy az MVM beviszi a cégbe az összesen négymilliárd forintot érő két tárolót, amit állami pénzből nem sokkal azelőtt építettek. Az üzletet az Állami Számvevőszék akadályozta meg.

E sikertelen kísérletekből is látszik, hogy Apró Piroska a Horn-kormány idején sem volt mindenható. Viszont kapcsolatrendszerét és állami vállalatoknál betöltött pozícióit felhasználhatta az Altus gyarapodására. Legalábbis a MOTIM és a Fortus esetében egyértelmű, hogy Piroska olyan állami cégeknél volt vezető, amelyek az Altusnak hasznos üzletekre készültek.

Többek között ezeket az ügyeket is vizsgálta a Fidesz által életre hívott parlamenti bizottság. Ennek neve "az Apró–Gyurcsány-érdekkör privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történő meggazdagodásának titkairól" volt. A bizottság nem állapított meg semmit, de sokáig taglalták például a MOTIM-féle hitelt.

Bankok, reptér, stb.

Barátnője lett a Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke

Amikor Hitelbanknál igazgatótanácsi elnök volt, a bank vezérigazgatói posztját Járai Zsigmond, a Fidesz későbbi pénzügyminisztere töltötte be. A bankot a Horn-kormány idején kettejük vezetésével készítették fel a privatizációra. Aprót itt kormányzati ellenőrnek tekintették. A bank egyik akkori vezető beosztású munkatársa szerint Járai és Apró kifejezetten jól kijöttek egymással. A Postabank privatizációját felügyelőbizottsági elnökként készítette elő. Mindkét banknál közvetlen munkatársa volt Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank mostani alelnöke, aki közeli barátnője lett. Az üzleti életből Apró másik régi barátnője, Ránky Katalin, a L'Oréal Magyarország vezérigazgatója.

Piroskának látványos konfliktusa csak a Budapest Airportnál volt. Kifejezetten rosszul alakult kapcsolata Hidvégi Gáborral, a repülőtér akkori vezérigazgatójával, akivel 2002-03 között kényszerültek együtt dolgozni. Hidvégi az SZDSZ embereként került oda, Apró Piroska inkább az MSZP részéről, de a kettejük között elmérgesedő viszonyt nem politikai szembenállás okozta.

A konfliktust ismerők beszámolója alapján inkább a Horn-féle sikertelen kabinetfőnökséghez hasonlított: Apró Piroska sok mindenbe akart beleszólni, mire Hidvégi úgy érezte, hogy túllépi hatáskörét, ezért egyre kevesebb ügybe avatta be. Volt hogy hetekig sem szóltak egymáshoz, bár egymás melletti szobában dolgoztak. Hidvégi állítólag úgy érezte, hogy Piroska folyamatosan fúrja őt a miniszterelnöknél és a pénzügyminiszternél. Piroska szakmai kifogásait ismételgette kollégájával szemben. Rögtön az elején összevesztek, hogy melyik cég legyen a BA könyvvizsgálója, ezt a csatát Hidvégi nyerte.

A vita egy földvásárlási ügynél fajult el, Hidvégi szerint Apró egy olyan üzletet erőltetett, amivel az állam nagyon rosszul járt volna, viszont komoly vagyonhoz juttathatott volna egy vállalkozói kört. Ez volt a Cargo-ügyként elhíresült történet. Nem értettek egyet a reptér fejlesztéséből kiakolbólított kanadai befektetők kártalanításának kezelésében sem. Végül Apró mondott le először pozíciójáról, de néhány hónappal később Hidvégi is távozni kényszerült.

Piroska és a beosztottak

Ismerősei szerint a vitákban Apró Piroska nagyon kellemetlen ellenfél. A nyílt konfliktusoktól tartózkodik, viszont a háttérből kínos helyzetbe tudja hozni az embert. Akikre neheztelt, azok körül elkezdett fogyni a levegő. A többi dolgozó nyílt vita nélkül is tudta, hogy az illető "problémás". Ha Piroska alig fogadta valaki köszönését, akkor olyan helyzet alakult ki, hogy jobb volt, ha az illető maga távozott.

Klára és Piroska másik barátnője Ránky Katalin, a L'Oréal Magyarország vezetője

Piroska a nyílt harctól lehetőleg tartózkodott. "Nem voltak konfliktusok, csak háttértárgyalások" - jellemezte valaki vezetői stílusát. Egyébként is visszafogott típus. Politikai kérdésekről csak nagyon szűk körben mond véleményt, még évek óta vele együtt dolgozó kollégák előtt is legfeljebb egy ajakbiggysztésre ragadtatja magát. Több volt altusos is megerősítette, hogy 1997-2002 között, amíg Piroska a cégnél volt, sohasem beszélt nyilvánosan politikáról. Pedig Gyurcsány az utolsó évben már Medgyessynél kezdte a napot, és a Köztársaság térről ment cégéhez dolgozni.

Főnökként is jellemző volt rá a finom modor. Volt beosztottjai különböző munkahelyekről szinte ugyanazokkal a szavakkal írták le stílusát: "Piroska sohasem utasít vagy követel". Helyette utalni szokott. "Jó lenne ha..." "Esetleg meg lehetne nézni, hogy..." Ha problémát észlelt, akkor sem szidott le soha senkit. "Szeretném tudni, hogy..." "Mi a magyarázata..." "Pontosan nem értem..." fordulatokat használja, ha problémát érez. "Ha beszél vele az ember, és valami hibádzik a munkában amit átnézett, akkor mindig kérdez. Addig kérdez, amíg magad rá nem jössz, hogy valami nem stimmel. Hihetetlenül okos módszer. Persze kellemetlen is lehet, hiszen magadnak kell elismerned, hogy valamit elrontottál."

Minden ismerőse úgy tartja, hogy Apró Piroska nagyon okos. Remek társalgó, észrevételei és megjegyzései általában találóak. Jellemző, hogy sokkal felkészültebb egy-egy témában, mint azt partnere várja. Többen is kiemelték, hogy a mai napig szívesen tanul, nyitott az újdonságok iránt. "Nagyon hamar elkezdte használni például az internetet" - mondta valaki.

"Ezt mutassuk meg Piroskának"

"Ezt mutassuk meg Piroskának!"

A különös tiszteletet az utóbbi években minden környezetben elvárta, bár allűrjei nem voltak. Általában közvetlen volt az alacsonyabb beosztottakkal is, de az fontos volt, hogy jelentős kérdésekben mindig kikérjék a véleményét. Akkor is, ha lehetett tudni, hogy az adott ügyben se hatásköre se szakértelme nincs. Különösen igaz volt ez az Altusnál. "Feri fontos ügyekben mindig nyomatékosan szólt, hogy ezt vagy azt mutassunk meg Piroskának is. Ő ezt mindig méltósággal tudomásul is vette, látszott, hogy fontos neki. Ugyanakkor valóban nem nagyon szólt bele olyanokba, amihez nem értett."

Apró Piroska körül ez a kötelező tisztelet a mai napig megvan. A Szalay utcai székházban Dobrev Klára beosztottjainak illik Piroskával is elbeszélgetniük, tanácsait és ötleteit meghallgatniuk. Az Altus ott dolgozó vezetői szintén rendszeresen kikérik a véleményét. Tekintélye fenntartásának egyik fontos eszköze a magázódás. Ugyan az Altusnál fiatalabb férfiakkal dolgozott jórészt együtt, ahol így természetes volt a formálisabb viszony, máshol előfordult, hogy volt iskolatársával sem volt hajlandó tegeződni. Egy ismerős szerint Gyurcsánnyal is magázódnak.

Apró Piroska tekintélyét tovább erősítette, hogy az altusos munkatársak szerint sok esetben egyszerűbb volt bizonyos problémákkal hozzá fordulni, mint Gyurcsányhoz. Különösen az emberi viszonyok alakítására volt ez igaz. "Feri nem volt túl empatikus. Ha valaki kiakadt a stílusa miatt, akkor egyszerűen nem értette meg, hogy mi a baj. Piroskának viszont el lehetett mondani a problémát, megértő volt, és sokszor segített is. Rajta keresztül lehetett hatni Ferire."

Az Altus és a család

Állítólag Piroskától eredt az Altus különleges szellemisége is. A munkatársakat időnként összehívták az Apró-villa kertjébe egy kis sütögetésre, számon tartották a dolgozók születésnapjait, de még a családtagok sorsát is. Van aki nagyon szívesen emlékszik vissza erre a családias légkörre, másokat viszont inkább nyomasztott a munkahelyi és privát szféra összemosása.

"Piroskának fontos volt, hogy aki bekerült a nagy családba, azokról mindig gondoskodjon. Ez így volt a munkahelyen is, de a magánéletben is. Amikor Gyurcsány előző felesége összeomlott a válás után, akkor például állást szereztek neki Baja Ferenc mellett. (Baja akkor környezetvédelmi miniszter volt.)" (Gyurcsány Ferenc Klára előtti, Edina nevű feleségét nagyon megviselte a válás, erről Debreczeni József így ír Az új miniszterelnök című könyvében: "Edinát nagyon megdöbbenti a nem várt fordulat, és csak nagyon lassan, hosszú évek alatt tudja feldolgozni a történteket.")

Piroskának volt olyan volt beosztottja, aki szerint manipulálták az embereket. Szívességekkel kenyerezték le a dolgozókat, majd idővel, ha szükség volt szolgálataikra, akkor benyújtották a számlát. "Engem az egész a Keresztapára emlékeztetett." Más szerint viszont ezek emberi gesztusok voltak. "Amikor az egyik kolléga felesége terhes volt, mesélte bent, hogy a felesége folyton madártejet kíván. Az egyik vasárnap reggel nyolckor a Feri becsöngetett hozzájuk, egy tál általa frissen főzött madártejjel. Persze, hogy az ember jól érezte magát ilyen munkahelyen, hiába volt sok a meló."

A volt kollégák véleménye erősen megoszlik abban, hogy Piroskának van-e üzleti érzéke. Van, aki szerint remekül ért az üzlethez, elég ránéznie egy többoldalas szerződésre, hogy kiszúrja a hibát. Azt is mondták, hogy remek megérzései vannak, bár az Altusnak volt olyan vásárlása, amit kifejezetten Piroska erőltetett, és aztán nagyot buktak rajta. Van, aki szerint egyáltalán nincs üzleti vénája, és inkább csak a kapcsolatépítéshez ért. Mindig van ötlete, hogy egy-egy ügyben kit érdemes megkeresni, kivel lehetne együttműködni, és meg is szervezi ezeket a találkozókat. Egy volt beosztottja így emlékszik rá: "Én sosem láttam őt úgy igazán dolgozni. Kávézgatott, ebédelgetett, netvörkölt."