Magyar diplomatát is pénzelt Szaddám?

2004.03.25. 12:08
Irak politikájának népszerűsítéséért egy magas beosztású magyar diplomata is kaphatott pénzt a Szaddám-rezsimtől Király B. Izabella pártján kívül. A Népszabadság úgy tudja, a magyar hatóságok már vizsgálják az ügy új fejleményeit. Egy névtelenül nyilatkozó informátor a napilapnak azt mondta: a szóban forgó diplomata mutatta be Király B. Izabellát is a Baath Párt vezetőinek. Az érintett diplomata elzárkózott a nyilatkozattól, és perrel fenyegette meg azt, aki nevét megemlíti az ügyben.
A Népszabadság értesülése szerint Király B. Izabellán, valamint az 1993-ban általa alapított Magyar Érdek Pártján kívül egy magas beosztású magyar diplomata is érintett lehet a közelmúltban kirobbant ügyben.

A lap úgy tudja, már vizsgálják az illetékes hatóságok azokat a súlyos vádakat megfogalmazó információkat, amelyek Király B. ma még ismeretlen mentorának egyiptomi, iraki és kuvaiti tevékenységét és kapcsolatait mutatják be. A cikk kitért arra, hogy a szóban forgó diplomata - akit 2001-ben rendeltek vissza utolsó külföldi állomáshelyéről - volt az, aki bemutatta Király B. Izabellát Bagdadban a Szaddám Huszein megbuktatott elnök által egykor vezetett Baath Párt vezetőinek.

A nevének mellőzését kérő informátor szerint Király B. mentora ugyanúgy részesült az "iraki olajpénzekből", mint a Magyar Érdek Pártja, s azon keresztül annak egyes aktivistái, támogatói. A szóban forgó diplomatát 2001-ben rendelték haza utolsó állomáshelyéről. Később egyik közeli hozzátartozója meglopta. A Népszabadság cikke úgy fogalmaz, hogy mindkét politikai oldal számára kínos lenne, ha kiderülne, a Magyar Köztársaság diplomatája pénzért a megbízatásától eltérő, azzal össze nem egyeztethető érdekeket is szolgált.

Mint arról beszámoltunk, Király B. Izabella egykori MDF-es képviselő pártja is rajta van azon a listán, amelyet egy iraki lap tett közzé a Szaddám Huszein által támogatott politikusokról és szervezetekről. A pénzért cserébe az USA ellen kellett lejárató kampányt folytatni.

A külügyi tárca utánanéz

A Külügyminisztériumban az illetékesek utasítást kaptak arra, nézzenek utána, lehet-e valamit tudni arról, hogy esetleg egy magas beosztású magyar diplomata is érintett lehet az iraki olajpénzek ügyében - közölte a külügyi szóvivő csütörtökön az MTI-vel.

"A lap információi alapján a Külügyminisztérium egyelőre nem tudja megítélni, azok igazak-e vagy sem" - mondta Tóth Tamás szóvivő a Népszabadság értesüléseivel kapcsolatban. "Ezzel az üggyel semmiképpen sem akarom kapcsolatba hozni, de minden magyar diplomata maximálisan és csak Magyarország érdekeit szolgálja és diplomáciai funkciótól eltérő tevékenységet nem végez" - mondta Tóth Tamás.

Kezdődhetnek a meghallgatások?

Március elején Tóth András, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő politikai államtitkár azt közölte, hogy az ügyben nem tart meghallgatásokat a nemzetbiztonsági bizottság mindaddig, amíg nem keletkeznek az ügyben új információk.

Tóth Károly (MSZP) a bizottság zárt ülésén történtekről azt mondta: "A jelentést a bizottság nagy többséggel elfogadta és tudomásul vette, hogy ez alapján nem szükséges további meghallgatás". Emlékeztetett rá: a törvény szerint akkor kellene részletesebb vizsgálatot folytatniuk, ha az derülne ki, hogy nem a jogszabályok szerint látták el a feladatukat a szolgálatok.