Az ügyészség vádat emelt Bácsfi ellen

2004.09.16. 10:40
Az ügyészség vádat emelt Bácsfi Diána, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetője ellen önkényuralmi jelkép használata miatt, jelentette Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az izgatás vádját azonban elvetették.
Közel harminc órával szabadon bocsátása után, az Fővárosi Főügyészség önkényuralmi jelképek használata miatt vádat emelt Bácsfi Diána, a hungarista eszméket valló, be nem jegyzett Magyar Jövő Csoport vezetője ellen. Bácsfit szerdán hajnalban szállította haza a rendőrség, miután őrizetbe vételének 72 órás határideje lejárt. A hungarista csoport vezetőjét szerdán hajnali 1 órakor bocsátották szabadon.

A Diána se rossz

A rendőrség kedden lezárta a nyomozást, és közösség elleni izgatás, valamint tiltott önkényuralmi jelkép használatának megalapozott gyanúja miatt küldött vádemelési javaslatot az ügyészségnek, mondta az Indexnek Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóreferense. Az ügyészség szóvivője, Dobos Gabriella a letartóztatást követően azt mondta, hogy a Fővárosi Főügyészség várhatóan szerdán alakítja ki álláspontját arról, továbbítják-e a bíróságra a magát nyíltan hungaristának valló Bácsfi Diánának az előzetes letartóztatását indítványozó rendőrségi előterjesztést. Az őrizetbe vételt követő 72 óra alatt azonban nem született bírósági határozat, a gyanúsított ezért végül szabadlábra került. Az ügyészség az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság ebben a tárgyban korábban hozott döntései alapján ejtette az izgatás vádját.

Mint emlékezetes, az Aradi utcai rendőrségi épületből hazaszállított Bácsfi otthona előtt az utcán pózolt a sajtó képviselői előtt. A karlendítéseket bemutató csoportvezető az utcán újságíróknak azt mondta: "itt egy princípium-háborúról van szó, tehát tulajdonképpen ez egy világnézeti harc, amelyet vívunk. Uszításra nem került sor".

A Magyar Jövő Csoportot közel egy hónapja ismerhette meg a közvélemény, miután a nagykörúton nyíltan hungaristaként definiált szervezetébe toborzott tagokat, majd bejelentették, október 15-én, a második világháború náci hatalomátvételének évfordulóján megemlékezést tartanak, a Nyilaskeresztes Párt Andrássy úti épülete előtt, ahol ma a Terror Háza található.