Két felettes között a vádlottak padjára

2004.02.24. 15:56
Bácskai János dandártábornok perének keddi tárgyalásán a belügyminiszter megerősítette: a maffiaellenes központ vezetője tájékoztatta őt a Pannonplast-ügyben megszerzett információkról. Lamperth írásban utasította, hogy hatáskörének és beosztásának megfelelően járjon el az ügyben.
Lamperth Mónika belügyminiszter meghallgatásával folytatódott Bácskai János dandártábornok perének tárgyalása a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsán. Bácskaival szemben azért indult eljárás, mert a vád szerint bűnpártolást követett el azzal, hogy több, a K&H Equities-nél lévő irat lefoglalását kérte a rendőrségtől, még a brókercégnél tartandó PSZÁF-vizsgálat előtt.

Lamperth megerősít

A dandártábornok állítja, nem követett el bűnpártolást, már csak azért sem, mert minden, Kulcsár Attilától szerzett információját megosztotta feletteseivel, Kiss Péterrel, Lamperth Mónikával és Tóth András államtitkárral. A keddi tárgyaláson a belügyminiszter megerősítette: Bácskai tájékoztatta őt az általa szerzett információkról, ezért írásban utasította, hogy hatáskörének és beosztásának megfelelően járjon el az ügyben.

A miniszter asszony elmondta, hogy Bácskai, a maffiaellenes központ vezetőjeként 2003. június 27-én kereste fel, azt állítva, hogy komoly aggályai merültek fel a Pannonplast-ügyben. Lamperth ezek után szóban, majd írásban is utasította, hogy beosztása és hatásköre szerint intézkedjen az ügyben. Pár nap múlva egy munkaértekezleten újból találkoztak, akkor Bácskai már azt mondta, hogy nagyobbnak tűnik a baj, mint korábban vélte, hiszen képbe került a K&H brókercége, sőt nem kizárt, hogy ügyvédként Lamperth Mónika férje is. Ezt a miniszter asszony - mint mondta - még ott helyben visszautasította.

Két felettes miniszter

Lamperth elmondta ugyanakkor, hogy Bácskai a kettős beosztása miatt sajátos munkajogi helyzetben van, hiszen köztisztviselőként ő, dandártábornokként viszont Kiss Péter a felettese. Ezt viszont a kancelláriaminiszter korábban nem ismerte el, s azt állította, hogy ő nem felettese Bácskainak.

A keddi tárgyaláson egyébként kiderült, hogy Bácskai nem mondott el mindent a belügyminiszternek azok közül az információk közül, amiket Kiss Péterrel megosztott, ám ő ezt azzal indokolta, hogy nem akarta két beosztását keverni. Bácskai állította, hogy mindvégig csak a jószándék vezette, emellett meg van róla győződve, hogy tevékenységével hozzájárult a Kulcsár-ügy nyomozásának sikeréhez. Az ügyben az ítélethirdetés péntekre várható.