Orbán: 'A hajbókolás moszkovita attitűd'

2003.07.25. 20:46
Az Egyesült Államok már nem a NATO rendszerében gondolkodik, a tagállamok többsége ezért újraértékeli a katonai szövetségben betöltött szerepét - jelentette ki Orbán Viktor volt kormányfő a bálványosi szabadegyetemen. A szocialista Juhász Gábor szerint Orbán Viktor kifejezései emlékeztetnek a régmúlt Trianon utáni nacionalista politikusok irredenta kifejezéseire.
A modernizációban, a biztonságpolitikai kockázatok csökkenésében, a világgazdasági rendszerhez való illeszkedésben és a határon túliak elszakítottságának megszüntetésében kellene, hogy előrelépés legyen az Európai Uniós csatlakozást követően - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke a bálványosi szabadegyetemen.

Alkalmatlanok vagyunk az előnyök kihasználására

A modernizáció az életszínvonal emelését kell, hogy szolgálja, ezzel szemben a kapott források minden eddigi várakozásnál kisebbek, nagy részük csak pályázattal nyerhető el. "Ha nem leszünk elég ügyesek, akkor több pénzt fizetünk be a kasszába, mint amennyit kapunk" - mondta a volt miniszterelnök, majd hozzátette: Ma a magyar gazdaság alkalmatlan arra, hogy az uniós integráció előnyeit kihasználja. Az EU nem alkalmas ugyanis a gazdasági válságok kezelésére, csak lendületben lévő gazdaságon tud segíteni, márpedig ma csődközeli helyzetben van az ország. A pártelnök szerint a megszorítások nem alkalmasak arra, hogy a gazdaság kihasználja az uniós előnyöket, a versenyképesség növelése érdekében pedig adócsökkentésre lenne szükség.

Amerika nem a NATO-ban gondolkodik

"A 90-es években azt vártuk, hogy létrejön egy kétpilléres világrend az Egyesült Államokkal és a NATO-val, valamint az Európai Unióval" - mondta Orbán, és emlékeztetett a szeptember 11-e utáni erőfeszítésekre. "Az USA visszautasította, hogy a NATO lépjen fel a terroristák ellen és önálló akcióba kezdett. A NATO felhatalmazása nélkül támadta meg Irakot is; Amerika már nem ebben a rendszerben a gondolkodik, ezért a NATO tagországok többsége újraértékeli a katonai szövetség szerepét" - hangsúlyozta a volt kormányfő.

Az a veszély áll fenn, hogy két szék között pad alá esünk - figyelmeztetett Orbán, aki szerint Magyarország már nem rendelkezik a fejletlenekre jellemző tőkevonzó képességekkel, a forint és a munkaerő már nem olcsó, viszont a fejlett gazdaságok jellemzői sem mutatkoznak, például nem épült ki megfelelő infrastruktúra.

A hajbókolás moszkovita attitűd

A pártelnök a Benes-dekrétumokat támadta. "Nem engedető meg az EU-ban olyan jogszabályok létezése, melyek embertelenek, igazolhatatlanok, védhetetlenek" - mondta Orbán, aki szerint ezeket el kell törölni. Példaként hozta fel a vajdasági tartományi képviselőtestület döntését, amely a kollektív bűnösségre vonatkozó jogszabályok semmisnek nyilvánította.

"A hajbókolás, a minden áron való megfelelni akarás moszkovita attitűd, gazdasági hátrányokhoz, nem megvalósuló beruházásokhoz, nem létrejövő munkahelykehez vezet" - jelentette ki Orbán, aki úgy véli: az EU valamennyi tagállama nemzeti érdekvédő politikát folytat, Magyarországnak is így kell tenni. Hangsúlyozta: a közép-európai együttműködésnek vége, mostantól különböző ügyek mentén kell kialakítani az EU-n belül különböző koncepciókat, különféle tagállamokkal. A földrajzi elhelyezkedés, a világnézet nem számít. Egy kérdésre válaszolva kijelentette: Magyarországnak részt kell vennie Románia uniós csatlakozásának tárgyalásain.

Juhász sajnálja
Orbán Viktor bort iszik és vizet prédikál - véli Juhász Gábor, az MSZP frakcióvezető-helyettese Orbán Viktor bálványosi nyári szabadegyetemen elmondott beszédével kapcsolatban, amelyben a Fidesz elnöke összefogást sürget. "Meglepő, hogy miközben több beszédében összefogásról beszél, Medgyessy Péter miniszterelnök felé tett gesztusát azzal utasította el, hogy no persze nem nekik kell összefogni, hanem az embereknek" - szögezi le közleményében a szocialista politikus, amelyet pénteken az MTI-hez is eljuttatott. A Bálványoson elhangzott beszéd elemeit értékelve a közleményben a szocialista politikus úgy fogalmaz: Orbán Viktor kifejezései emlékeztetnek a régmúlt Trianon utáni nacionalista politikusok irredenta kifejezéseire. Hangsúlyozza, hogy ezek a kifejezések Magyarország európai csatlakozásának küszöbén értelmüket vesztik és tartalmuk is üres. "Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy mind hazai, mind külföldi beszédeiben tartózkodjon az ország lejáratásától és ne hozzon ránk szégyent még akkor sem, ha ő már nem miniszterelnök és nem ő képviseli a Magyar Köztársaságot" - fogalmaz Juhász Gábor egyben sajnálatát kifejezve, hogy sajnáljuk, hogy a volt miniszterelnök inkább hátra, és nem előre tekint.