Bajnai nagy összegű kártérítést akar Orbántól

2007.10.09. 11:18
Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter jó hírnév megsértése miatt beperli Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Orbán az EU-s pénzek elosztása kapcsán nem fukarkodott a maffiamódszerek emlegetésével.
Bajnai Gordon

"A pártelnök az elmúlt hetekben az uniós források felhasználása kapcsán több esetben alaptalanul vádaskodott és félrevezette a magyar közvéleményt" - áll tárca sajtó és kommunikációs osztályán kiadott közleményben. A minisztérium szerint az ellenzéki vezető nem csak itthon tüntette fel rossz színben a forrásosztó rendszert, hanem Magyarországot is az Európai Unió közvéleménye és intézményrendszere előtt.

"Az Orbán Viktor ellen indított per így az ország jó hírnevének helyreállítását is szolgálja. Az uniós források szabályszerű felhasználását irányító miniszter lépése egyúttal az uniós forrásokért pályázó polgármesterek, vállalkozók, civil szervezeti vezetők és a pályázati rendszerben dolgozó tisztségviselők jó hírnevének megőrzését is szolgálja" - tudatják.

A közlemény szerint amennyiben a bíróság megalapozottnak találja Bajnai Gordon keresetét, a megítélt - de a tájékoztatásban meg nem jelölt - nem vagyoni kártérítés összegét a miniszter közérdeket szolgáló alapítványok javára ajánlja fel.

Orbán a Zuschlag-ügy kapcsán több megszólalásában, interjújában is lopással vádolta meg az EU-s pénzek kezelőit. A Fidesz elnöke legutóbb a lakitelki évfordulós összejövetelen fejtette ki véleményét, azt állítva, hogy az új baloldal egyfajta Zuschlag-modellt épített ki, aminek az a lényege, hogy központilag szervezik a magyar polgárok erőforrásainak és az EU pénzeknek az eltüntetését. Sőt Orbán szerint maffiamódszerkkel lopják azokat az uniós forrásokat is, amelyek a magyar emberek élet színvonalának javítására szolgálnának.