Barroso: Európa több mint piac

2005.11.20. 00:05
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szombaton Budapesten találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, továbbá részt vett a Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című nemzetközi kulturális tanácskozáson.
A kormányfővel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón Barroso a költségvetés kapcsán sürgette a magyar kormányt: tegye meg a szükséges lépéseket a makrogazdasági stabilitás helyreállítása érdekében.

Mint mondta: nem szeretne semmit hozzátenni ahhoz, amit Almunía pénzügyi biztos e témában mondott, mert biztos abban, hogy a magyar fél tudja, a tartós fiskális stabilitás mennyire fontos az ország, illetve az egész európai gazdaság szempontjából.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt: Magyarország megértést kér az Európai Bizottságtól, mert bár tudja, hogy a fejlettebbé válása és igazságosabbá tétele érdekében szükséges változtatások terhelik a költségvetést, de "nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat".

A magyar kormányfő amellett érvelt, hogy fogadják el: "az egyensúlyi pályára való visszatérés legalább három évet vesz igénybe, 2008-ig, és mindezt úgy, hogy nem kíván a magyar kormány a szociális rendszerbe olyan módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és átlag alattiak vigyék, és nem kíván leállítani autópálya-építkezéseket".

Sólyom László köztársasági elnök a Jose Manuel Barrosóval folytatott megbeszélésen az európai alkotmányozás jövőjéről, a pénzügyi perspektívákról és a Balkán-politikáról fejtette ki véleményét.

Az Európai Bizottság elnöke közölte: értékelése szerint Magyarország, illetve a tavaly csatlakozott 10 új, teljes jogú tag új dimenziókat nyitott az unió számára, ezért nagyon fontosnak tekintik, hogy mit adhatnak az EU-nak.

Orbán: Ne legyenek szankciók

Orbán Viktor a Barrosoval folytatott megbeszélést követően újságíróknak elmondta: arra kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy az unió ne alkalmazzon szankciókat Magyarország ellen a kormányzati hibák miatt.

"Kétségkívül igaz, hogy évek óta valótlan adatokat közöl Magyarország az Európai Unióval a költségvetés állapotáról, és ez csúnya dolog. Kétségkívül, ez nem fair eljárás a mi részünkről, de mégis arra kértem, hogy azért, mert a kormány három éven keresztül nem mondta meg az Európai Uniónak az igazat, azért ne büntessék meg a magyar embereket, ezért semmifajta szankciót ne alkalmazzanak Magyarország ellen, azok miatt a hibák miatt, amik megtörténtek" - mondta a nagyobbik ellenzéki párt vezetője.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e erre ígéretet José Manuel Barrosotól, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: "Maradjunk annyiban, hogy bizakodó vagyok, jó okkal vagyok bizakodó".

Ennek kapcsán Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője az MTI-nek annyit mondott: "mielőtt Orbán Viktor meg kívánja menteni Magyarországot az európai uniós szankciótól, jó lenne, ha konzultálna párttársával, a Fidesz európai parlamenti képviselőjével, Szájer Józseffel, mivel kizárólag ő emlegetett szankciókat az Európai Unió részéről Magyarország felé".

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 2008-at az európai kultúraközi párbeszéd évévé nyilvánítja - mondta José Manuel Barroso a szombaton zárult budapesti nemzetközi kulturális konferencia végén tartott sajtótájékoztatóján.

A Befogadó Európa? Látóhatár 2020 című háromnapos tanácskozást - amelyre tizenhat kulturális miniszter, értelmiségiek és művészek érkeztek Budapestre az Európai Unió tagállamaiból - annak a törekvésnek a jegyében rendezték meg, hogy az európai integráció folyamatában nagyobb szerep jusson a kulturális tényezőnek.

Európa növekvő sokszínűsége feszültségekhez, sőt lázongásokhoz vezethet; a problémákra az okok és a gyökerek megkeresésével, a jogállamiság tiszteletben tartásával kell kulturális és szociális választ adni - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke a budapesti nemzetközi kulturális konferencián elmondott zárszavában.

Barroso nyilvánvalónak nevezte, hogy nemcsak arról kell beszélni, mit tesz Európa a kultúráért, hanem azt is hangsúlyozni kell, mit tehet a kultúra Európáért. Csak a nyitott Európa tudja felvenni a versenyt a globalizált világgal.

Európa nemcsak egy piac: működéséhez szükség van a társadalmi és politikai kohézióra is - mondta José Manuel Barroso a Merlin Európai Tájékoztatási és Kulturális Központ (Merlin ETKK) megnyitó ünnepségén.

A globalizáció korában erős Európára van szükség, jobban, mint valaha, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. José Manuel Barroso az európai értékek közé sorolta az emberi jogok védelmét, a szociális befogadó államot és a kulturális sokszínűséget.

Hangsúlyozta: Európa történelme az egymással versengő birodalmak krónikája, s az unió létrejötte az első alkalom, amikor nem külső erő hatására, hanem önkéntes alapon egyesülnek országok.