Szakállas Bácsi-díj a kirekesztőknek

2005.05.19. 16:09
Díjazná a politikai bunkóságot az SZDSZ. A szabaddemokratákat homoszexuális pedofíliával vádló Semjén Zsolt nyomán Szakállas Bácsi-díjnak elnevezett elismerésre a nőgyűlölők, a homofóbok, a rasszisták és az érzéketlenek pályáznak eséllyel.

Szakállas Bácsi díjat alapított az SZDSZ. Az intoleranciadíjjal a legkirekesztőbbnek minősített megszólalásokat díjazná a párt. A díjat - mely a kereszténydemokrata Semjén Zsolt a szabaddemokratákat buzizó megnyilatkozásáról kapta a nevét - négy kategóriában osztanák ki a leginkább nőgyűlölő, homofób, rasszista és érzéketlen megnyilatkozóknak.

Havonta díjaznának

Az érzéketlen kategóriában olyan megnyilvánulásokra várják a javaslatokat, melyek a "fogyatékkal élő embereknek a kárára jelennek meg a nyilvánosság előtt", mondta el Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A politikus az emberek segítségét kérte ahhoz, hogy ne maradjanak következmény nélkül a közéleti szereplők azon megnyilvánulásai, melyekben kedvük szerint osztják többségre és kisebbségre a társadalmat.

A díjazandókra a párt honlapján lehet majd szavazni, a szavazatokat havonta összesítik.

A jelöltek közül öttagú zsűri választja majd ki a Szakállas Bácsira érdemeseket. A zsűri elnöke Jancsó Miklós lesz, tagjai Eörsi Mátyás, Horn Gábor, Gusztos Péter és Csőzik László.

Taplómérce

"Ezt az idézőjeles játékunkat nem viccnek szántuk, komoly felelőssége van a politikai élet szereplőinek abban, hogy éppen milyenek a közállapotok, vannak-e a kisebbségben élők számára folyamatosan kirekesztő és életüket megnehezítő megnyilvánulások vagy nincsenek", mondta Horn.

Merker Dávid, az SZDSZ Új Generáció alelnöke a közszereplők megnyilvánulásai közül példaként említette azt a kitételt, amely Semjén Zsolttól hangzott el február 19-én, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség küldöttgyűlésén, amely mélyen sértette az SZDSZ-t és számos társadalmi csoportot, s amelyről ezért a díjat elnevezték.