Nem kért közterületi engedélyt a Becsület nap szervezője

2007.02.12. 12:58
Nem kért közterület-használati engedélyt a budapesti Hősök terén szombaton megtartott rendezvény szervezője a fővárosi önkormányzattól. Domokos Endre János hétfőn azt közölte az MTI-vel: azért nem tartották szükségesnek az engedély megkérését, mert nem építettek színpadot. A fővárosi sajtóiroda szerint a rendőrségnek hivatalból kéne feljelentést tennie az ügyben.

"Mivel a rendezvény a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, ezért ehhez nem kell közterület-foglalás, és mivel színpadot nem építettünk, nem helyeztünk ki semmit" - fogalmazott Domokos Endre János, aki a szombati rendezvényt "magánszemélyként" jelentette be a rendőrségen.

Nem kértek engedélyt a fővárostól

"Talpas hangszórók voltak, egy hangszóró összességében körülbelül 35 négyzetcentiméternyi közterületet foglalt el" - tette hozzá. Álláspontja szerint rendezvényük a "gyülekezési jog hatálya alá tartozik, tehát nem kulturális rendezvény, nem vallási rendezvény. Ehhez tudomásunk szerint nem kell (engedély), csak hogy ha színpadot akarunk építeni" - fogalmazott.

Domokos Endre János korábban a Vér és Becsület Kulturális Egyesület vezetője volt, ám a szervezet feloszlatását a Fővárosi Főügyészség 2003 februárjában kérte a bíróságtól. A főügyészség arra hivatkozott, hogy a civil szervezet tagjai az egyesületi törvénybe, az alkotmányba és több nemzetközi jogi dokumentumba ütköző módon újfasiszta nézetekkel azonosultak, és azokat képviselték.

A 2005-ben született jogerős ítélőtáblai határozat szóbeli indoklásakor elhangzott, hogy az egyesület képviselői számos rendezvényen hungaristának, nemzetiszocialista irányultságúnak nevezték magukat és szervezetüket.

Ughy: Még a zsámolyokat is engedélyeztetni kell

Ughy Attila, a fővárosi szakbizottság fideszes elnöke az MTI megkeresésére hétfőn emlékeztetett arra, hogy a fővárosi közterületen a hangosító eszközök használatát akkor is be kell jelenteni, ha azok csak egy "zsámolynyi" helyet foglalnak el.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke vasárnap arról beszélt: érdemes feltenni azt a kérdést is, hogy az MSZP-SZDSZ többségű fővárosi vezetés és annak a szakbizottsága hozzájárult-e a demonstrációhoz. Az a kérdés, ha hozzájárultak, akkor azt miért tették, ha pedig nem, akkor a rendőrség miért nem akadályozta meg a megemlékezés megtartását - folytatta.

A rendőrség nem foglalkozik az önkormányzati rendeletekkel

Az Indexnek szombaton a Főpolgármesteri Hivatalban még nem tudtak információt adni arról, hogy engedélyezték-e a Becsület napi megemlékezést. Miután kiderült, hogy a szervezők nem kértek ilyen jóváhagyást, hétfőn megkérdeztük a BRFK véleményét is az ügyben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Jármy Tibor őrnagy elmondta, hogy a rendőrség a gyülekezési törvény alapján bírálta el a rendezvény engedélyezését. Ennek a törvénynek a kérelem minden tekintetben megfelelt. Ezért hagyták jóvá a rendezvényt. A rendőrség azonban azt nem vizsgálta, hogy az önkormányzati rendeleteket is betartják-e a szervezők, és hogy megkérték-e a fővárostól is a közterület-használati engedélyt.

A főváros szerint a rendőrségnek feljelentést kéne tennie

A fővárosi sajtóirodán hétfőn az Indexnek elmondták: a rendőrségnek hivatalból feljelentést kéne tennie, hiszen szabálysértést követtek el azok, akik hangosítást alkalmaztak a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottságának engedélye nélkül. A fővárosi sajtóirodán remélik, hogy a rendőrség már meg is tette ezt a feljelentést.

A fővárosi nyilatkozat azért is érdekes, mert a Kossuth téri korbonbontó fideszes politikusok ellen a rendőrség maga tett feljelentést.