Csak Budapesten kellett bevetni a rendőröket

2008.10.24. 13:05
Október 23-án országosan összesen 267 rendezvényt tartottak, de csak egynél volt szükség komolyabb rendőri intézkedésre, közölte pénteki sajtótájékoztatóján Bencze József országos rendőrkapitány. Mivel most új taktikát alkalmazott a rendőrség, meg tudták akadályozni a rendbontásokat.

Bevált a rendőrség új taktikája, melyben nem tömegoszlatással, hanem a valóban jogsértést elkövetők elfogásával és sorozat-igazoltatásokkal akadályozták meg, hogy a radikális csoportok be nem jelentett vonulása rendbontásba torkolljon. Az október 23-i eseményeken alkalmazott rendőri intézkedésekről Bencze József országos- és Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány számolt be pénteken.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom akciója

Bencze József elmondta, hogy 22-én és 23-án az országban 267 rendezvényt tartottak, lényegében problémamentesen. Egyedül Budapesten kellett komolyabb intézkedéseket tenni, miután a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetésének résztvevői be nem jelentett vonulásos demonstrációval folytatták rendezvényüket.

A Teve utcai rendezvényről és a Terror Házánál a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezvényéről is több száz ember indult meg, hogy az Astoriához menjenek. Útközben különböző építési törmelékeket, és előre elkészített Molotov-koktélokat vettek magukhoz.

A Rendszerváltó Fórum felvonulása

Tóth Gábor elmondta, hogy az új taktika szerint egy megfelelő helyen, a Markó utcánál vették körbe a csoport nagyobb részét. Mindenkit egyenként igazoltattak, akivel nem volt gond, azt tovább engedték, de volt olyan is, aki ezután továbbment más rendezvényre.

Több résztvevőnél szúró, vágóeszközöket, illetve Molotov-koktélokat találtak, őket előállították. Jogszerű rendőri intézkedésnek ellenszegülés miatt előállították Budaházy Györgyöt is, ugyanis arra biztatta az embereket, hogy kapaszkodjanak össze, és ne engedelmeskedjenek a rendőröknek. Az ellene indított eljárás szabálysértési ügyben indult.

Képek a Markó utcából

Budapesten 23-án összesen 34 embert állítottak elő a rendőrök, 10 embert bűncselekmény, 24-et szabálysértés miatt. A bűncselekmények például közveszély okozása, kábítószerrel visszaélés, garázdaság, tiltott önkényuralmi jelkép viselése voltak.

Egy fiatalembert hivatalos személy elleni erőszak miatt jelentettek fel, de a fiatal kora miatt az ügyész nem látta indokoltnak az őrizetbe vételét. Ő volt az a fiatalember, aki szegekkel szórta fel az Alkotmány utcát, hogy a rendőrautók elakadjanak. A szabálysértők között jellemzően a közbiztonságra veszélyes eszközök viselői voltak többen.

Összesen 33 embert állítottak elő

Az előállítottak közül egyetlen ember maradt őrizetben, az a férfi, akinél távirányítású bombákat találtak este a Nyugati téren.

Országosan összesen 6200 rendőr és 1300 polgárőr vett részt a biztosításban, ez körülbelül 310 millió forintba került. Ebből Budapesten 3150 rendőr dolgozott, a fővárosi rendezvények biztosítása 80 millió forintba került.

Kordon az Opera körül

A rendőrség több mint 600 telefonhívást fogadott az erre a célra fenntartott ingyenes számain. A közlekedéssel kapcsolatos felvilágosítást kérőknek a rendőrök, illetve a számokon jelentkező BKV szakemberek segítettek.

A kedden a fővárosban elrendelt fokozott ellenőrzés egészen vasárnap estig tart, vagyis a rendőröknek joga van bárkit igazoltatni, ruházatukat átvizsgálni, például a rendezvényekre belépés előtt. A fővárosban pénteken és szombaton is tucatnyi rendezvény lesz még, ezek közül csak egy kiemelt kockázatú, ez a Magyar Gárda avatási ünnepsége a Hősök terén.