Közepesre értékeli a közvélemény Medgyessy beszédét

2004.02.19. 07:53
A GFK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint a válaszadók környezetében a teljes népességre vetítve mintegy tizenegy százalék dicsérte Medgyessy Péter évértékelő beszédét. Ötven százalék bírálta, harminckilenc százalék pedig többféle, ellentétes véleményt hallott a beszédről. Medgyessy Péter a felmérésre hivatkozva azt mondta: érzi, hogy az emberek igénylik a nyugalmat és a békét.
A megkérdezettek többségének leginkább emlékezetes a közös EP-választási lista állításának ügye (21 százalék), a parlament létszámának 2006-os csökkentése (10 százalék), valamint a közvetlen köztársaságielnök-választás (7 százalék) volt - olvasható a Népszabadságban publikált eredmény. Bár a megkérdezettek tetszési indexe alapján a beszéd hármas átlagot, azaz közepes minősítést kapott, a válaszadók arról számoltak be, hogy környezetük az átlagosnál kritikusabban fogadta az évértékelést.

Ugyanakkor az is igaz, hogy az ellenzéki szavazók körében rendkívül nagy többségben vannak azok, akik környezetükben negatív visszhangot hallottak, de érdekes módon (bár kisebb mértékben) a kormánypárti szavazók is ilyen fogadtatásról számoltak be (36 százalék).

Milyen helyzetű?

A miniszterelnöknek arról a kijelentéséről, hogy "a kormány jelentősen emelte néhány hátrányos helyzetű csoport életszínvonalát", a megkérdezettek 36 százaléka gondolta azt, hogy helytálló, míg 64 százalék úgy vélte, távol van az igazságtól. A kormánypárti szavazók esetében fordított az arány.

A kormányfő európai uniós választásokra vonatkozó javaslatával a válaszadók 69 százaléka egyetértett. A kormánypárti választók háromnegyede értett egyet a javaslattal. Az ellenzéki oldalon is több az egyetértők aránya (61 százalék), mint az elutasítóké (39 százalék).

A közvetlen köztársaságielnök-választással kapcsolatos javaslat még az előzőnél is kedvezőbb fogadtatásra talált a válaszadók körében, hiszen 83 százalékuk szintén úgy ítéli meg, hogy jobb volna az államfőt közvetlenül választani. Ugyancsak magas, 90 százalék feletti a kormányfő a parlamenti létszám csökkentésével kapcsolatos javaslatának megítélése.

Békét, nyugalmat

Medgyessy Péter a Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában csütörtökön reggel a felmérésre hivatkozva elmondta: érzi, hogy az emberek igénylik a nyugalmat és a békét. "Érzem, hogy azt szeretnék, a politika velük foglalkozzon végre, és ne egymást marcangolják" - közölte. Szavai szerint számára nem az a belpolitika, amit a pártok mondanak, hanem az, amit az emberek. Rámutatott, hogy a közös európai parlamenti listával nem a vitát szeretné elkerülni, hanem azt szeretné biztosítani, hogy "egy egységes nemzet, jó érdekérvényesítő képességgel jelenjen meg Európában".

A kormányfő megítélése szerint Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke nyitottan reagált a közös listáról szóló indítványra és nagyívű javaslatnak nevezte. A riporter felvetésére, hogy Orbán Viktor ezt "mosollyal a szája sarkában mondta", Medgyessy Péter úgy fogalmazott: helyesli, ha valaki örül az életnek.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: azt várja a témában összehívott négypárti egyeztetésektől, hogy a pártok az elképzelések részleteinek megismerését követően érdeklődőbbek, nyitottabbak lesznek.

Módszertan

A cég egy nappal Medgyessy Péter kormányfő évértékelő beszédének elhangzása után telefonos gyorsfelméréssel dolgozott: a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából ezer nagykorú állampolgárt kérdeztek meg.

A piackutató szerint a teljes lakosság 26 százaléka figyelemmel kísérte a kormányfő beszédét, s összességében 66 százalékuk valamilyen forrásból hallott a beszéd tartalmáról. A Népszabadság által publikált felmérésből kiderült, hogy az ellenzéki szavazók nagyobb arányban követték végig a teljes beszédet.