A Betonút Rt. elismerte, hogy milliárdok hiányoznak számlájáról

2003.07.16. 13:47
Egyszer találkozott Kulcsár Attilával a Betonút Rt. többségi tulajdonosa és vezérigazgatója, Dunai György, aki szerint professzionális csalás során veszítették el pénzüket az ügyfelek, akik még csak nem is gyanakodtak csalásra. A több milliárd forint hiánnyal szembenéző Betonút Rt.-t a bank "kölcsönös garanciákra" hivatkozva vette rá megtakarításaik befektetésére.
"Görcsben van a gyomrom" - jellemezte az Indexnek Dunai György, a Betonút Rt. többségi tulajdonosa és vezérigazgatója saját állapotát, miután kiderült, a K&H-nál vezetet számlájukról "nagyon sok pénz hiányzik".

Több milliárd forint

Hogy mennyi is az a nagyon sok, Dunai bank és üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, ám azt jelezte több milliárd forint hiányzik a többek között a Balatonszárszó és Ordacsehi közötti autópályát építő cég számlájáról. Először két hete fedezték fel, hogy a saját maguk, és a bank által nyilvántartott összegek nem egyeznek. "Ezt követően a gazdasági igazgató és a cég - elsőként - azonnal feljelentést tett" - mondta Dunai.

A kőbányaiak is hiányolnak
Csaknem 3 milliárd forintos követelésről tárgyal a kőbányai önkormányzat a Kereskedelmi és Hitelbankkal, miután kiderült, hogy sikkasztás történt a pénzintézet brókercégénél. Andó Sándor polgármester az InfoRádiónak elmondta: csak az egyeztetések lezárulta után lehet megmondani, hogy érte-e kár és ha igen, mennyi az önkormányzatot. Közlése szerint a X. kerületi képviselőtestület még 2000-ben bízta meg a pénzintézetet Richter-részvényeik letétkezelésével, ami a belterületi földek magánosításából származott. A polgármester megerősítette: a megbízási szerződésből adódóan az önkormányzat kapcsolatban állt Kulcsár Attilával is, aki jelenleg a brókercégnél történt sikkasztási ügy egyetlen gyanúsítottja.
Az előzmények: az elmúlt öt évben 200 milliárdos forgalmat lebonyolító Betonút Rt. másfél évvel ezelőtt bankot váltot, mondhatni kényszerből. Addigi számlavezetőjük, az ABN AMRO ugyanis egyesült a K&H-val, így kerültek hozzájuk. A K&H arra kérte a Betonút Rt.-t és személyesen a vezérigazgatót, hogy mivel építkezéseikhez a pénzintézet garanciát nyújt, így a cég megtakarítot pénzét a banknál fektesse be. A bank mindjárt ki is jelölte az eredetileg állampapírok vásárlásra fordítandó pénzek felhasználásáért felelős alkalmazottját: Kulcsár Attilát.

A cég belügye

Dunai Kulcsárról azt mondta, hogy akkor látta először és utoljára, mikor bemutatták neki, ezt követően a gazdasági igazgatóság intézte az ügyeket. "Nem gyanakodtunk, a bank helyiségeiben történtek az egyeztetések". Hogy a gazdasági igazgatóságon történt-e a hiányzó pénz miatt felelősségre vonás, arról Dunai nem kívánt nyilatkozni.

Dunai a lapokban megjelent információra, hogy a brókercég ügyfelei hatalmas hozamra számíthattak, azt mondta, kiszámoltatta végül mennyit fizetett volna a cégnek a K&H: "ha egész évben benntartottuk volna, akkor közel 10 százalékos hozammal számolhatnánk". Ugyanakkor cáfolta, hogy neki magának számlája lenne a K&H-nál. A veszteségek ellenére a cég működése zavartalan - mondta Dunai György.