Ha nincs több biztosító, Molnár Lajos megy

2006.12.15. 16:13
Molnár Lajos egészségügyi miniszter felállna székéből, ha a kormány eltérne a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetésétől – hangzott el egy sajtótájékoztatón. A fideszes Mikola István szerint a több-biztosítós rendszer a világon mindenhol megbukott, s a modell bevezetésének egyetlen egy célja az lehet, hogy "az új tőketulajdonosaikat megint a konchoz hozzájuttassák".

"Megfontolás tárgyává tenném, hogy a felfogásommal ellentétes rendszer kialakításában vegyek részt" - mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter arról, ha a kormány véleménye nagyon eltérne az övétől a több biztosítós rendszerről. Molnár Lajos szerint ebben az esetben a reformot másnak kell végig vinnie - közölte egy csütörtökön sajtótájékoztatóján, amelyet Kuncze Gábor SZDSZ-elnökkel közösen tartott.

Csomagok

Kuncze Gábor egyértelművé tette: az egészségügy fejlődéséhez elengedhetetlennek tartja a több-biztosítós rendszer 2008-as bevezetését. Ez az SZDSZ határozott álláspontja, s a kormányon belüli illetve a koalíciós tárgyalásokon is ezt fogja képviselni – mondta a pártelnök.

A kormány várhatóan jövő év elején hoz döntést arról, hogy egy-, vagy több- biztosítós rendszer legyen-e az egészségügyben. Arról elvi szinten van megegyezés, hogy három biztosítási csomagot alakítanak ki, ennek részleteit később dolgoznák ki.

Az alapcsomagba tartozó ellátás mindenkinek (így a Magyarországon tartózkodó külföldieknek is) járna majd például balesetek esetén. A második biztosítási csomagba tartozik az az ellátási kör, amit a járulékot fizetők térítésmentesen vagy részleges térítés mellett vehetnek igénybe. A kiegészítő csomagba tartozó ellátások (például egy ágyas szoba) külön biztosítás fejében lenne elérhető.

Magyarországon az egészségügyi ellátást ma az Országos Egészségbiztosítási Pénztárba befizetett járulékokból fizetik. Az SZDSZ elképzelése szerint a versengő magánbiztosítók belépésével javulna az ellátás és a kórházak színvonala is.

Az MSZP kivár

Az ellenzők szerint azonban a több biztosító nem jelent automatikusan színvonaljavulást, csak a módosabb réteg ellátását javítaná. A biztosítók érdeke az lenne, hogy a kevésbé beteg, fiatalabb korosztállyal kössenek szerződést, így ez a rendszer az igazán beteg és idős emberek helyzetén és ellátásán nem javítana. Az eddig ismert elképzelések szerint ugyanakkor a biztosítók nem válogathatnának a betegek között.

Az MSZP álláspontja ismertetésével megvárja, milyen javaslatot tesz a minisztérium, de a párt kitart amellett, hogy a rendszer esetleges átalakításakor nem sérülhet a szolidaritás, illetve valamely társadalmi csoport esélyegyenlősége, és nem növekedhetnek a közkiadások – mondta Kökény Mihály.

Az MSZP szakpolitikusa azt mondta: le kellene zárni az olyan álvitákat, mint hogy a piacgazdaságtól függetlenül működhet az egészségügy. Úgy vélte, versenyre szükség van.

Mikola: konc az új tőkéseknek

A Fidesz szerint szó sem lehet a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetésről a társadalombiztosítás helyett. Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke szerint a több-biztosítós rendszer a világon mindenhol megbukott, a szegények, a krónikus betegek nem jutnak hozzá a gyógyítás lehetőségéhez. Mikola szerint a modell bevezetésének egyetlen egy célja az lehet, hogy "az új tőketulajdonosaikat megint a konchoz hozzájuttassák".

Csáky András MDF-es politikus szerint az SZDSZ-en kívül mindegyik parlamenti erő ellenzi a több-biztosítós modellt. A politikus szerint ugyanis ez a rendszer tovább növelné a társadalmi különbségeket.