A koalíció ismét nekifut az egészségbiztosítási modellnek

2007.06.05. 12:35
Az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról egyeztetnek ismét a koalíciós pártok vezetői. A felek most a szocialisták javaslatáról tárgyalnak, amely a Népszabadság szerint megerősítené az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat, a magánbiztosítókat azonban csak később engedné a rendszerbe.

Legfelsőbb szintű egyeztetés lesz az egészségügyi biztosítási rendszer átalakításáról kedden este a koalíciós pártok között - közölte Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, az SZDSZ ügyvivője.

Miután az SZDSZ már az elmúlt hetekben ismertette javaslatát, a találkozón a szocialisták biztosítási elképzeléseiről tárgyalnak. A liberálisok hétfőn délután kapták kézhez az MSZP javaslatgyűjteményét, amely nagy terjedelmű és nemcsak a biztosítási rendszerre vonatkozik - közölte az államtitkár.

A Népszabadság keddi számában közölte, hogy elkészült a szocialisták javaslatcsomagja, amelyet kedden koalíciós egyeztetésen alternatívaként ajánlanak az SZDSZ több-biztosítós egészségügyi modelljével szemben.

Nem biztosítók, ellátásszervezők

A lap szerint az MSZP az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénzügyi egyensúlyának megteremtését, majd zártkörű részvénytársasággá alakítását javasolja. Az állami egészségbiztosító jogosítványokat kapna a finanszírozási szabályok kialakítására, s dönthetne arról, melyik kórházzal szerződik (melyik működését támogatja) és melyikkel nem.

A javaslat szerint a kórházi ellátás hatékony megszervezését, a betegek irányítását profi ellátásszervezőkre bíznák. Ezek egyrészt a Nemzeti Egészségbiztosító területi divíziói lennének, másrészt alakíthatnának ilyeneket önkormányzatok, üzleti biztosítók, de járulékfizetők is, gyógyszercégek és egészségügyi beszállítók viszont nem.

Az ellátásszervezők az egészségbiztosítási járulékokból befizetett pénzzel gazdálkodnának, s a betegek hatékony irányításával, a kórházak gazdálkodásának szabályozásával megtakaríthatnának pénzt, amit a kórházak fejlesztésére lehetne fordítani, illetve adott esetben profitként jelentkezne. Ilyen alapon működnek a magánbiztosítók is. A szocialisták javaslata tartalmazza azt is, hogy ha az egészségpénztár területi egységei nem jól gazdálkodnak a pénzzel, abban az esetben a központ nem segíti ki őket (ez egy-egy régióban kórházak bezárást vagy az ellátás szűkítését indukálhatja).

Határidő: június vége

A beteg választhatnak, hogy belépnek-e a betegirányítási rendszerbe. Ha nem, az állami biztosító ügyfelei maradnának, ha igen, akkor el kell fogadniuk, hogy gyógyulásukat az ellátásszervező irányítja. A szocialisták szerint a szolgáltatóknak így is versenyezniük kell a betegekért. Az kap ugyanis több közfinanszírozást, aki több beteg ellátást irányíthatja.

A Népszabadság úgy tudja, a javaslatcsomagot a liberálisok nem tartják versenyképesnek. A több-biztosítós modellt képviselő SZDSZ szerint a biztosítási rendszer átalakításáról szóló megállapodásnak június végéig kell megszületnie ahhoz, hogy az arról szóló jogszabályokat a parlament ősszel elfogadhassa és az új rendszer 2008-től elindulhasson.

A szabad demokrata frakció hétvégi ülésén megállapította, hogy jelentősen lelassultak a reformfolyamatok. Horn Gábor viszont vasárnap azt mondta: szinte nincs olyan kérdés, amelyben ne lennének megoldhatatlannak látszó konfliktusok a koalíciós partnerek között, ezért forgatókönyvet készítenek arról, mire van szükség a reformok folytatásához.