Plakátügyben nem volt körültekintő a BKV

2006.01.27. 19:17
Szerződésben foglalt lehetőségével élt a BKV főosztályvezetője, de nem volt körültekintő a cég szerint. Lezárult a vizsgálat, eszerint Demszky nem utasított senkit.

A BKV reklámügyekért is felelős főosztályvezetője a plakátügyben a Peron Reklám Kft.-vel kötött szerződés szerint látta el a hatáskörébe tartozó feladatát, de nem járt el kellő körültekintéssel a hatások mérlegelése során. A főpolgármester nem adott utasítást sem a cég vezérigazgatójának, sem alkalmazottjának - közölte az ügyben elrendelt vizsgálat lezárását követően a közlekedési vállalat pénteken az MTI-vel.

A BKV vezérigazgatója még kedden rendelt el vizsgálatot a Budapest Riport Kft. plakátreklámjainak eltávolítása ügyében, Demszky Gábor utasítására. A főpolgármestert kritizáló plakátoknak a BKV hirdetőfelületeiről történő eltávolításáról a múlt hét végén intézkedett a közlekedési vállalat üzleti érdek védelmére hivatkozva. Azóta kiderült, hogy Kotulyák Tamás főosztályvezető járt el az ügyben, aki telefonon beszélt a Peron Kft. munkatársával, majd erről a Peron faxban értesítette szerződéses partnereit.

Szerződés szerint járt el?

"Az érintett plakátokkal kapcsolatban a BKV Rt. reklámügyekért is felelős főosztályvezetője a Peron Reklám Kft.-vel kötött szerződés adta lehetőségek szerint látta el a hatáskörébe tartozó feladatát. Ennek során a főosztályvezető telefonon közölt kéréssel próbálta meg - a szerződés alapján - a BKV Rt. üzleti érdekét érvényesíteni. Ez a döntés a főosztályvezető hatásköréből adódó jogosultsága" - olvasható a vállalat sajtóirodájának közleményében.

Mivel a szerződés alapján a BKV Rt.-nek a Peron Reklám Kft. és annak alvállalkozói felett sem irányítói, sem döntési, sem ellenőrzési jogosultsága nincs, a vizsgálat az ott hozott intézkedésekre nem terjedt ki - derül ki a közleményből. A vizsgálat kiterjedt arra is, hogy a főosztályvezető elkövetett-e etikai vétséget. A BKV Rt. etikai szabályzata szerint ez nem volt megállapítható. "Munkatársunk azonban nem járt el kellő körültekintéssel a hatások mérlegelése során. Így nem számolt azzal a megítéléssel, hogy bárki a véleménynyilvánítás korlátozásának tekintse kérését. Felelősségének mértékét a társaság etikai bizottsága fogja megállapítani" - írja a közlekedési vállalat.

A főpolgármester nem adott utasítást sem a vezérigazgatónak, sem a BKV Rt. valamely alkalmazottjának - olvasható a közleményben.

Demszky is helytelenítette a BKV eljárását

Mint ismeretes, korábban Demszky Gábor főpolgármester is helytelenítette a BKV-nál történteket - erről az Indexnek is nyilatkozott. Ugyanakkor a Fidesz pártállami módszereket emlegetett, amiért a Budapest Riport különkiadványának beharangozását kvázi letiltotta a BKV. A Fidesz azzal érvelt, hogy a főpolgármester személye körül olyan helyzet alakult ki, hogy a beosztottak már maguktól intézkednek, megpróbálva megfelelni egy néha ki sem mondott felsőbb akaratnak.

Időközben az is kiderült, hogy a főpolgármester pert kezdeményez azok ellen, akik azt állították, hogy ő adott utasítást a személyét bíráló plakátok eltávolítására.