Blair besokallt Balatonőszödön?

2004.10.15. 14:19
Tony Blair a tervezettnél korábban fejezte be magyarországi programját. A brit kormányfő a kiszivárgott hírek szerint éles vitába keveredett a spanyol kormányfővel az iraki háború megítélésével kapcsolatban, ami megosztotta a balatonőszödi konferencia résztvevőit is. Gyurcsány Ferenc a hírek szerint Blairt támogatta a fegyveres konfliktus értékeléséről zárt ajtók mögött lefolytatott vitában.
A Downing Street sajtósa Londonban megerősítette, hogy Tony Blair Balatonőszödről korábban indul vissza Nagy-Britanniába, mint azt eredetileg tervezték. A brit miniszterelnök hivatala az MTI-nek azt mondta, hogy Blair gyors távozásának nem volt belpolitikai oka, a miniszterelnök azonban a lerövidített magyarországi tartózkodás alatt is le tudta bonyolítani minden tervezett programját.

Kimért hangon

A Haladó kormányzás nevű, baloldali kormány- és államfők, szakértők részvételével zajló konferenciáról spanyol források azt szivárogtatták ki, hogy a zárt ajtók mögött folytatott megbeszéléseken komoly vita bontakozott ki Tony Blair és José Luis Zapatero spanyol kormányfő között. A spanyol politikus állítólag "óriási hibának" nevezte az iraki háborút, Blair viszont védte a fegyveres beavatkozás szükségességét hangoztató álláspontot. Az AFP francia hírügynökségnek kiszivárogtatott hírek szerint "a vita kimért hangon, egy iraki nemzetközi rend megteremtésének szükségességéről zajlott. Zapatero ekkor megismételte, hogy az iraki háború óriási hiba volt, ami az idő múlásával egyre inkább bebizonyosodott".

Megoszlottak

A francia hírügynökség szerint több vezető, köztük Ricardo Lagos chilei elnök és Paul Martin kanadai kormányfő a spanyol álláspontot támogatta, míg Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő, úgy tűnt, hogy Tony Blairhez áll közelebb. Egy chilei forrás azt mondta: Blair "realista" támogatást akart az iraki válságban, de spanyol kollégája az ENSZ Biztonsági Tanácsa által rögzített "nemzetközi szabályok" tiszteletben tartását kérte. Tony Blair egyébként újságíróknak csupán annyit volt hajlandó mondani a témáról, hogy "Irak jövőjére kell összpontosítani, még akkor is, ha minden országnak megvan a saját álláspontja ezzel kapcsolatban".

Szenvedélyes nyitottság

A Tony Blairrel rövid kétoldalú megbeszélést folytató és vele együtt nyilatkozó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök leszögezte: "ahány vezető, annyifajta közelítés a részletekben". Szerinte az iraki biztonsági stabilitás megteremtése közös globális érdek, amiben mindenkinek feladatai vannak. A miniszterelnök hozzátette: az iraki magyar szerepvállalás jövőjének is ezen a közös felelősségvállaláson kell nyugodnia. "Magyarország kitölti mandátumát Irakban, és meghallgatja az iraki kormány kérését a jövőre vonatkozóan, ezt követően magunk között folytatjuk le a vitát" - mondta Gyurcsány Ferenc egy kérdésre válaszolva. A magyar kormányfő "nyitottnak és szenvedélyesnek" nevezte a tizenegy balközép politikai vezető balatonőszödi, zárt ajtók mögötti informális vitáját.