Tony felkészül Feri beszédeiből

2006.02.16. 13:10
Az MSZP az ország történetének legnagyobb tolmácsolási akciójára készül. A szocialisták hagyják kibontakozni az oldalukon kampányoló brit miniszterelnököt, a fordítással nem törik meg a szónok lendületét, inkább Szlovákiából és Ausztriából is hozatnak fejhallgatókat.

Tony Blair a tervek szerint pénteken fél egykor landol különgépével Ferihegyen. A Munkáspárt elnöke, Nagy-Britannia miniszterelnöke bevállalta az MSZP és Gyurcsány Ferenc támogatójának szerepét, kampányolni jön Budapestre.

Egy kávé négyszemközt

Béke-demonstrációt szerveznek
A Civilek a Békéért nevű szerveződés háború-ellenes béketüntetést szervez Tony Blair brit kormányfő a SYMA-csarnokban tartandó beszédével egy időben. "Nemrég nyilvánosságra került videofelvételek tanúsítják, ahogy brit katonák rugdosnak és ütlegelnek országuk katonai megszállása ellen tüntető iraki fiatalokat és kiskorúakat."- indokolja a szervezet az akciót. A szervezők a meghívóban azt jelezték, hogy a demonstráció pártsemleges, ezért a pártszimbólumok megjelenítéséhez sem járulnak hozzá.
A brit miniszterelnök Berlinből érkezik, és összesen csak négy órát tölt Magyarországon. A reptérről az őrezred miniszterelnöki Audi A8-asával hozzák a Parlamentbe, ahol találkozik Gyurcsány Ferenccel. A két miniszterelnök számára a szűk programba még egy négyszemközti megbeszélést iktattak. Blair és Gyurcsány, akik a magyar kormányfő bevallása szerint kiváló kapcsolatot ápolnak egymással, csupán egy kávé mellett beszélget majd, az idő rövidsége miatt az ebéd most elmarad.

Elolvasták az évértékelést

Blair stábja már napokkal ezelőtt bekérte Gyurcsány utóbbi időben tartott beszédeinek angol fordítását, köztük a kormányfő február 6-án elmondott évértékelő beszédét. A munkáspárti vezető a beszédek alapján igyekszik majd a magyar politikai helyzethez mérten releváns üzenetekkel megspékelni az MSZP kongresszusa előtt elmondandó beszédét.

3500 fejhallgatón szól majd

Blairt és Gyurcsányt a parlamentből egyenesen a kongresszus színhelyére, a SYMA-csarnokba viszik. A szocialisták is nagy beszédet várnak az EU-politikusok között is kimagasló szónoki képességekkel bíró Blairtől, aki Hiller István bevezetője és a magyar kormányfő felszólalása után lép majd pulpitusra. A szervezők nem szabdalják fel a fordításokkal Blair harminc percesre tervezett beszédét. A csarnok 3500 fős közönsége fejhallgatón hallgathatja majd a tolmácsot. A hírek szerint Magyarországon ekkora közönségnek még nem szerveztek fejhallgatós tolmácsolást. Az eszközöket jórészét külföldről, Szlovákiából és Ausztriából kölcsönzik.