Nem engedték be Bocskai szülőházába Eörsi Mátyást

2005.03.05. 20:43
Fiatalok 25 fős csoportja NEM feliratú papírlapok erdejével várta Eörsi Mátyás SZDSZ-es képviselőt, aki Eckstein Kovács Péter RMDSZ-es szenátor társaságában érkezett a Sapientia egyetem székházába, Bocskai kolozsvári szülőházába.

Tüntetők akadályozták meg szombaton Eörsi Mátyást abban, hogy megtartsa előadását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE), Kolozsváron. Az SZDSZ országgyűlési képviselője szombaton délután Kolozsvár és a tágabb régió perspektívái az Európai Unióban címmel akart előadást tartani az EMTE központi székhelyén, de húsz-harminc személy elállta az útját a terem bejárata előtt. Eörsi Mátyás megpróbált utat törni magának a tiltakozók között, ami miatt kisebb lökdösődés támadt, de tettlegességre nem került sor.

A tiltakozókat a magyar politikus mellett a vendéglátó Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora próbálta jobb belátásra bírni, sikertelenül.

A tüntetők tiltakozó jelszavakat skandáltak, és az MTV Híradója szerint hazaárulónak nevezték Eörsit. Azt kiabálták a vendégnek, hogy december 5-én, a kettős állampolgárságról tartott magyarországi népszavazás után ők is úgy érezték magukat, mint most Eörsi.

Még Funarnál is nagyobb kárt okozott

A helyszínen osztogatott egyik szórólap szerint Eörsi Mátyás "nemcsak tetteivel, de nyilatkozataiban is megtagadta a magyar nemzetet", és Eörsi Mátyás még Funarnál is több kárt okozott a kolozsvári magyarságnak. Egy másik szórólap Bocskai István erdélyi fejedelem végrendeletét idézte, amelyben az egykori uralkodó arra kérte az erdélyieket, hogy ne szakadjanak el Magyarországtól, a magyarországiakat pedig arra, hogy ne taszítsák el az erdélyieket.

Az EMTE székhelye előtti tiltakozás miatt az előadást végül Eckstein-Kovács Péter kolozsvári szenátori irodájában tartották meg. Eörsi Mátyás az incidenssel kapcsolatban elmondta, sajnálattal vette tudomásul, hogy a tiltakozók erőszakot alkalmaztak.

'Sajnálom, visszajövök máskor is'

"Sajnálom, visszajövök máskor is, szívesen beszélek arról, amit gondolok azokkal is, akik nem értenek egyet velem" - mondta az SZDSZ politikusa, aki szerint a tüntetők közt szép számban voltak jelen a Babes-Bolyai Tudományegyetemen pénteken megtartott előadás hallgatói is - ez a beszéd békés, nyugodt légkörben hangzott el.

A Magyarok Világszövetségének sajtóközleményével kapcsolatban, miszerint Eörsi azért érkezett Kolozsvárra, hogy előkészítse Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök március 15-re Erdélybe tervezett látogatását, elmondta: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja ezt az értesülést, hiszen nem tagja a kormánynak, ezért nem ismeri a miniszterelnök programját.