Simicskó: Hiteles a merényletfenyegetés

2006.09.21. 18:01
Hitelesnek tűnő titkosszolgálati információk alapján beszélte le a Fidesz elnökségét a hétvégi demonstráció megtartásáról Simicskó István, az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának vezetője. Simicskó az Indexnek azt állította, hogy a mostani jelentés egy lehetséges robbantásos merényletről sokkal megalapozottabb, mint a tavaszi választások előtt szlovák bombafenyegetés.

A nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke, Simicskó István szerda este találkozott Szilvásy György kancelláriaminiszterrel és Galambos Lajossal, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójával, akik olyan titkosszolgálati jelentéseket mutattak neki, amik meggyőzték: tényleges fenyegetéssel kell számolni a szombati fideszes tömegrendezvényen.

Titkos szervezetekről jelentettek

Petrétei nem tud bombáról
A robbantásos merénylet ügyében tartott megbeszélésen Simicskó István és Kövér László állítása szerint részt vett Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter is. A tárca sajtóosztálya viszont arról tájékoztatta az Indexet, hogy a miniszternek nincs és nem is volt tudomása arról, hogy a Fidesz - eredetileg - szombatra tervezett tömegrendezvényén robbantásos merényletre készült volna bárki is. A Miniszterelnöki Hivatalból egyelőre nem kaptunk választ Szilvásy György információira vonatkozó kérdésünkre.
Simicskó István az Index kérdésére elmondta, hogy neki bemutatott információk konkrét bűnözői csoportok tevékenységéről készültek, és a jelentés olyan összefüggéseket tárt fel, amelyek az ellenzéki politikust is meggyőzték hitelességükről. Az NBH anyag minősítése miatt Simicskó nem árulta el, milyen csoportok, szervezetek neve szerepelt a Szilvásyék által bemutatott dokumentumban, annyit azonban leszögezett, hogy sokkal hitelt érdemlőbb, mint az áprilisi választások idején megszellőztetett szlovák bombafenyegetési történet.

Meggyőzte a Fideszt is

A kereszténydemokrata politikus szerint a tavaszi választások előtt történt bejelentés egy, állítólag a szlovák titkosszolgálattól származó, angol nyelvű "elég sajátos levél" alapján történt. A mostani figyelmeztetés viszont nem légből kapott, nem előzmények nélküli információszellőztetés.

Simicskó elmondta, hogy az elmúlt napok történései alapján megalapozottnak tűnő információk birtokában maga tájékoztatta a Fidesz elnökségét. Mint emlékezetes, a Fidesz maga is meghívta az NBH-t felügyelő Szilvásyt és a titkosszolgálat vezetőjét a nagygyűlés előkészítésére hivatott operatív bizottságba, ahova viszont nem mentek el. A Fidesz-vezetés azonban a KDNP-s közvetítéssel megkapott információk alapján úgy döntött, lemondja a Hősök terére tervezett tömegdemonstrációt.