Orbán útja miatt ügyészséghez fordul az SZDSZ

2002.02.17. 16:30
Hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt az ügyészséghez fordul az SZDSZ Orbán Viktor miniszterelnök elmúlt heti bostoni útjával kapcsolatban. A szabad demokraták szerint amennyiben a kormányfő hivatalos úton vett részt az Egyesült Államokban, stábja a kabinet egy korábbi rendeletét sértette meg, amikor nem a Malév Rt.-nél bonyolította a beszerzést. A Miniszterelnöki Hivatal szerint minden a jogszabályoknak megfelelően zajlott.
Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő vasárnap, a Malév egyik budapesti irodája előtt tartott sajtótájékoztatóján pártjának lépését egy 1999-ben született kormányrendelettel indokolta. Ebben az olvasható: "amennyiben az állami protokoll feladatok teljesítése körében az utaztatáshoz külön repülőgép igénybevétele szükséges, a beszerzést a Malév Rt.-vel kell lebonyolítani."

Mint arról beszámoltunk, az ellenzék már korábban kifogásolta, hogy Orbán Viktor kormányfő múlt heti, bostoni útjára 32 millió forintot költöttek. A miniszterelnök egy svájci charter-bróker cégtől bérelt, 15 személyes Falcon 900 EX típusú különgéppel utazott az amerikai nagyvárosba, hogy ott a Tufts Egyetem díszdoktorává avassák.

Sehogy se jó?

A szabad demokrata ügyvivő szerint a miniszterelnök, illetve hivatala jogszabályt sértett: aránytalanul sok pénzt költöttek el erre az útra és nem tartották be a saját maguk által meghozott szabályokat.

Gusztos Péter azt szeretné: derüljön ki hogy miniszterelnöki diplomáciai vizit, vagy magánút volt-e Orbán Viktor bostoni látogatása. Ha magánút volt, derüljön ki: miként fordulhatott elő, hogy a miniszterelnök a köz pénzét költi a magánútjára - tette hozzá. Megjegyezte: ha diplomáciai út volt, akkor annak kell kiderülnie, hogy megteheti-e Magyarországon a miniszterelnök, hogy a saját maga által aláírt rendeletet nem tartja be. Gusztos szerint az út nehezen minősíthető hivatalos diplomáciai programnak, hiszen - mint mondta - hivatalos diplomáciai esemény nem történt.

Orbán: A legolcsóbb ajánlatot választottuk

Utazásának költségeivel kapcsolatban a miniszterelnök szerdai rádióinterjújában elmondta: a Malévtól is kértek ajánlatot, de ha a magyar légitársaság különjáratával utaznak, az majd 10 millió forinttal drágább lett volna, mint az, amit a nyolc legolcsóbb ajánlat közül választottak ki. Szavai szerint az ár a piacon elérhető legolcsóbb volt, így maga az ügy rendben van.

Borókai Gábor kormányszóvivő kedden elmondta: a kormányfő útja vitathatatlanul hivatalos állami protokoll keretében történt.

A Miniszterelnöki Hivatal reagálása
Az állami protokoll Orbán Viktor miniszterelnök bostoni útjának előkészítése és szervezése során mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el - közölte a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs államtitkárságának illetékese vasárnap az MTI érdeklődésére az SZDSZ sajtótájékoztatóján elhangzottak kapcsán.