Demszky szerint Budapest működésképtelenné vált

2005.01.06. 16:44
A budapesti főpolgármester szerint megérett az idő ahhoz, hogy a működésképtelenné vált budapesti igazgatást megrefromálják. Demszky egyik elképzelése szerint megszűnne mind a 23 önkormányzat, a kerületek pedig csak a "leosztott" feladatokat hajtanák végre.

Budapest jelenleg működő 24 önkormányzata (23 kerületi + a fővárosi) helyett egy átfogó önkormányzat felállításával szeretné megreformálni a mára működésképtelenné vált fővárost Demszky Gábor főpolgármester.

"Mára kiderült, Budapest igazgatási rendszere működésképtelen, a rendszert csak a politikai tehetetlenség tartja egyben. Megérett az idő a változásra" - fogalmazott Demszky Gábor az Indexnek két olyan reformkoncepciót ismertetve, amely megszűntetné a rendszerváltás idején létrehozott, decentralizált fővárosi igazgatást.

Koncepciók

Az egyik lehetséges elképzelés Budapest jövőjével kapcsolatban az volna, hogy a londoni City mintájára egy belvárosi kerületekből álló, egyetlen önkormányzat hatáskörébe tartózó "belső Budapest" jönne létre. Az 1950. előtt nem Budapesthez tartozó, külső kerületeket továbbra is az önkormányzatok működtetnék, ám az eddiginél nagyobb önállóságot kapnának.

A liberálisok, így Demszky Gábor által is támogatott másik, "egy város, egy önkormányzat" elnevezésű koncepció szerint megszűnne mind a 23 önkormányzat, azaz a kerületek irányítását nem egy közvetlenül választott testület végezné, hanem egyetlen önkormányzat, a városrészek hivatalai pedig csupán a "leosztott" feladatokat hajtanák végre.

Ezek, a Budapesttől leválasztott a kerületek a főpolgármester által elmondott elképzelések szerint saját kézbe kaphatnák a területükön lévő kórházat, az állami költségvetésben pedig külön fejezetben szerepelnének (jelenleg a fővárosi önkormányzatnak és a kerületeknek kell osztozkodniuk).

A főpolgármester elmondása szerint a jelenleg működő 24 önkormányzathoz 667 képviselő tartozik, illetményük évente 6,8 milliárd forintot emészt fel. Az SZDSZ szerint kevesebb képviselő hatékonyabban tudná ellátni feladatát.

Egy térnek három gazdája van

Demszky szerint, az új koncepciók megvalósulásával olyan anomáliák szűnnének meg, mint hogy az Örs vezér terének, a Moszkva és a Nyugati térnek három önkormányzat is tulajdonosa, vagy hogy a Király utca egyik, illetve másik oldalán (a VI. és a VII. kerület határán) más-más szabályozás van életben, különbözik a lakbér, vagy például szociális juttatások mértéke.

A főpolgármester nem túl optimista az utóbbi időben egyébként Ljubljanában és Varsóban már lezajlott reform budapesti megvalósulásával kapcsolatban, mivel a törvény módosításához kétharmados parlamenti többség szükséges, a minél nagyobb önállóságra törekvő kerületek részéről pedig megjósolhatóan nagy ellenállásba fog ütközni a centralizáció.

Horn Gábor, SZDSZ-es ügyvivő szerint a reformokra van fogadókészség más politikai erőknél is. Szerinte egy kísérleti projekt lehet a tervek végigvitele, ugyanis kiderülhet, hogy az amúgy mindegyik politikai oldalon ésszerűnek tartott szakmai javaslatot sikerül-e a politikának is elfogandia.