Csúszik az új metróbiztos

2007.02.01. 14:38
Még nem állapodott meg a főváors és a kormány a 4-es metró finanszírozásának és a projekt átalakításának részleteiről, ezért nem készült el a január végére ígért intézkedési terv.

Két hetet csúszik Becker László metróbiztos a 4-es metró intézkedési tervének elkészítésével, mivel a főváros és a kormány még tárgyal az uniós pénzekből való fínanszírozásról, közölte Hagyó Miklós szóvivője. Kinevezésekor úgy volt, Beckernek január 31-ig kell elkészíteni az anyagot.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget irányító Bajnai Gordon és a főváros közlekedésügyi főpolgármester-helyettese Hagyó Miklós személyi és strukturális kérdésekről is tárgyal február közepéig, ezek pedig jelentősen befolyásolják a metróprojekt élére állított, januárban kinevezett Becker László terveit.

A hírek szerint meneszthetik Aba Botond után a Gulyás Lászlót is, a metróberuházást menedzselő DBR projektiroda vezetőjét is, a metróberuházást pedig újabb vizsgálatoknak vetették alá.

A kormány decemberben küldte el Brüsszelbe az operatív programokat, amiket az Európai Bizottság értékel, négy hónap múlva kell megállapodni a feleknek. A 4-es metró alapberuházása 340 milliárd forintos költséggel szerepel a programban, aminek 60 százalékát finanszírozhatná a Kohéziós Alap.

A főváros azon igyekszik, hogy a felszíni beruházások 70-100 milliárdosra becsült összköltségét is EU-s forrásokra terhelje.