Vezetőváltás névsor alapján a fővárosban

2007.04.25. 18:07
Még a posztokról döntő szakbizottságok sem ismerték a fővárosi közműcégek irányítására nagy gyorsasággal, Hagyó Miklós névsora alapján, pályáztatás nélkül szerdán kinevezett vezetők mindegyikét. Az ellenzék banánköztársaságot emleget, az MSZP a gyorsasággal magyarázza a pályáztatás nélküli módszer, az SZDSZ nem kommentál.

Új vezérigazgatók irányítják júniustól a távfűtéssel, a közterület-fenntartással, az ingatlankezeléssel, a vagyonkezeléssel, a gyógyfürdőkkel és a parkolásfejlesztéssel foglalkozó fővárosi önkormányzati cégeket.

A Fővárosi Közgyűlés szakbizottságai szerdai együttes ülésükön Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettesnek a helyszíni kiosztású, csupán a neveket felsoroló javaslata alapján a kormánypártiak szavazataival, az MDF-esek tartózkodásával döntöttek a négy évre szóló új vezetői kinevezésekről és a cégek új igazgatósági, felügyelő bizottsági tagjairól.

Az ellenzék kivonult

A Fidesz és a KDNP képviselői tiltakozásuk jeleként elhagyták a termet a szavazás előtt, mert elfogadhatatlannak tartották Hagyó Miklós eljárását, azt, hogy előzetes egyeztetés, illetve a jelöltekről szóló információk nélkül került eléjük a helyszínen a döntési javaslat.

A kinevezettek névsora
  • Főtáv Zrt.: Kovács Lajos (a Prometheus rt kereskedelmi igazgatója volt)
  • Közterület-fenntartó Zrt.: Bielek Péter (az Európai Unió Tanácsának általános ügyekkel foglalkozó igazgatóságának protokollosztályának kommunikációs vezetője)
  • Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt: Ferenczi Tibor (a HVB banknál, előtte a Raiffeisen banknál dolgozott)
  • Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalkozói Zrt.: Gáspárdy Gergely
  • Budapesti Vagyonkezelő Zrt.: Gál Csaba
  • Parking Kft: Gyarmati Zoltán

Az MTI úgy értesült, hogy a Főtávnál igazgatósági tag lett a kancelláriaminiszter közeli munkatársa, Rákosi Ferenc, de nem az MSZP, hanem az SZDSZ javaslatára. A fürdőtársaság igazgatóságába bekerült Bognár Attila, az A-38-as hajó igazgatója, aki Demszky Gábor főtanácsadójának, Mesterházy Ernőnek az üzlettársa.
A felügyelő bizottságokból jórészt kikerültek a régi kormánypárti képviselők. Felügyelőbizottsági elnöki széket kapott a közterület-fenntartóknál Vajda Pál, a korábbi szocialista főpolgármester-helyettes. Érdekesség az is, hogy az SZDSZ-es Dancs Gábor a BKV és a csatornázási művek után a Főtávnál is felügyelő bizottsági tag lett. Andó Sándor szintén tagja lett a BKV felügyelőbizottságának.
Az igazgatóságok és a felügyelő bizottságok tagjai, elnökei bérezése 54-317 ezer forint között szóródik.

A Fidesz frakcióvezetője, Tarlós István az Infó rádiónak elmondta, a kinevezések során nem érvényesültek sem a demokrácia, sem az ellenzékkel való együttműködés szabályai.

Tarlós István a banánköztársaságokra jellemző esetnek minősítette a rádiónak adott nyilatkozatában, hogy Demszky Gábor és köre a pályáztatás teljes mellőzésével és a fővárosi közgyűlés megkerülésével, egy bizottsággal nevezteti ki az általuk önkényesen kiválasztott embereket.

Nem kaptak információt az új arcokról

Bagdy Gábor, a KDNP frakcióvezetője az MTI-nek megdöbbentő, minősíthetetlen eljárásnak nevezte azt, hogy Hagyó Miklós előző napi tájékoztatóján már tényként beszélt a vezetőcserékről, amelyekben a döntés joga a szakbizottságoké.

Emlékeztetett arra, hogy a BKV vezérigazgatójának váltásakor konstruktivitásuk jeleként az adott "rapid formához" is hozzájárultak, annak ellenére, hogy akkor sem teljesültek azok a szempontok, amelyek elengedhetetlenek egy vezetőváltásnál. Ehhez például szükség van a váltás előtt az adott cég, illetve az előző vezetés munkájának értékelésére. Ez a lépés most is elmaradt, hívta fel a figyelmet.

Mint hangsúlyozta, az új cégvezetőkről semmilyen információt, még önéletrajzot sem kaptak a döntéshozók. Így nem is kerülhettek döntési helyzetbe a képviselők.

Lakos Imre (SZDSZ), a városüzemeltetési bizottság elnöke a zárt ülés után az MTI-nek nem kívánt nyilatkozni. "Hangsúlyosan nem kívánom kommentálni ezt az ügyet" - jegyezte meg.

Csupán annyit mondott, hogy az ülés előtt kiosztott javaslatról kérdés, vita nélkül határoztak. Hozzátette, hogy "az előterjesztő nevében a hivatalból senki nem indokolt semmit", az előterjesztő pedig jelen sem volt.

Somlyódy Csaba (MSZP), a gazdasági bizottság elnöke elmondta, hogy előzetesen egyeztetett ez ügyben az MSZP és az SZDSZ. Az ellenzék is "hírét vehette" ennek a médiákból.

A szocialista politikus hangsúlyozta, hogy a kormányzó koalíció felelőssége az, hogy kiket jelöl vezérigazgatónak és igazgatósági tagoknak.

Kik, kik, kik ezek az emberek?

Somlyódy Csaba kifejtette, hogy "a szemfüles sajtó kiszivárogtatásai miatt" terjesztették csak a legutolsó pillanatban a képviselők elé a döntési javaslatot.

"Elsődlegesen" Hagyó Miklós álláspontja alapján most nem írtak ki pályázatokat, mondta Somlyódi.

A főpolgármester-helyettes szerint ugyanis a pályáztatással járó időveszteség komoly károkat okozott volna az amúgy is bizonytalanságban lévő cégeknél.

A még hátralévő mintegy kéttucatnyi vezetőcseréről is hasonló módon döntnek a következő hetekben. A döntéseknél figyelembe veszik a cégektől már beküldött múlt évi mérlegbeszámolókat is.

A szocialista politikus elismerte, hogy nem szokványos eljárás az, amikor a képviselők az ülés előtt ismerhetik meg a javaslatot. Mivel azonban "a helyzet sem szokványos, ezért most rapid döntést kellett hozni" a beindult lobbitevékenységek miatt.

Somlyódi elmondta, a döntéshozók elé terjesztett személyi javaslatok "nem minden esetben voltak Hagyó úr javaslatai, de minden esetben bírták az ő egyetértését" - tette hozzá. A bizottsági elnök megjegyezte, hogy a hat új cégvezető közül kettőt még ő sem ismert személyesen.