Bontható a XII. kerületi turulszobor

2006.08.02. 10:18
Jogerős határozat született a XII. kerületi turulszobor ügyében: 30 napon belül le kell bontani. A szobor ugyanis nem alkalmas második világháborús emlékműnek. A döntés ellen fellebbezni már nem lehet, jogszabálysértésre hivatkozva lehet még kérni a döntés felülbírálatát.

Jogerős határozatot hozott a Fővárosi Közigazgatási Hivatal (FKH) a XII. kerületi turulszobor ügyében: a szobrot 30 napon belül el kell bontani. Az FKH helybenhagyta az elsőfokon eljáró budavári jegyző bontásról szóló döntését.


Az avatásról készült képek

Májusban az első fokon eljáró budavári önkormányzat jegyzője határozatában megállapította, hogy a szoborra nem adható meg a fennmaradási engedély, és elrendelte a szobor bontását. A bontásra - a határozat szerint - a jogerőre emelkedéstől számított 180 napon belül kell sort keríteni.

Hatodannyi idő a bontásra

Ezt a határozatot megfellebbezte a XII. kerületi önkormányzat, egyúttal kérte az ügyben eljáró FKH hivatalvezetőjének, Forgács Imrének a kizárását, mert szerintük elfogult az elbírálás. Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) szerint azonban nincs a kizárásra okot adó körülmény, így Forgács vezette le az eljárást.

A másodfokú határozat mindössze egy pontban bírálta felül az elsőfokú határozatot: a 180 nap helyett 30 napban határozta meg a bontásra rendelkezésre álló időt.

Forgács szerint felesleges időhúzás a 180 napos határidő. Olyan szobor esetében, amit egy éjszaka helyeztek el a talapzatán, nem kell 180, elég 30 nap is, beleértve azt is, hogy mivel műalkotásról van szó, annak állagmegóvásáról, elhelyezéséről gondoskodni kell.

Ugyan a jogszabály szerint a másodfokú határozat jogerős, és az ügyfél tovább már nem fellebbezhet, de jogszabály-sértésre hivatkozva - 30 napon belül - kérheti a határozat bírósági felülvizsgálatát.

Nem alkalmas világháborús emlékműnek

Pokorni Zoltán, a Fidesz XII. kerületi polgármester-jelöltje a Magyar Hírlapban hétfőn megjelent interjújában a szoborral kapcsolatban azt mondta: "Elfogadhatatlan az a gyakorlat, amikor a politika beleavatkozik egy emlékmű életébe, és remélem, hamarosan én javasolhatom majd a fővárosnak, hogy a szobrot ne akarja elbontani."

A szobrot tavaly október 22-én avatták fel Mitnyan György kerületi polgármester jelenlétében a második világháború katonai és polgári áldozatai emlékére - miközben az emlékmű felállításának jogi helyzete vitatott volt. Az egyik fő érv a Fővárosi Közgyűlésben a szobor ellen az volt, hogy mint elsősorban katonai jelkép nem alkalmas a kerületi, főként civil lakosok lemészárlására való megemlékezésre. A szobor felállítását 31:17 arányban szavazták.

A 4,4 méter széles, körülbelül hat méter magas talapzatra emelt, karmai között kardot tartó turulmadár az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán, az egykori háborús cselekmények helyszínén áll.