MSZP-MIÉP-MDF együttműködés a fővárosban

2005.12.20. 18:04
Elképesztő együttműködés alakult ki kedden a Fővárosi Közgyűlésben: míg az SZDSZ és a Fidesz Észak-Csepel eladásakor a szerződés semmissé nyilvánítását, és per indítását szavazta (volna) meg, a városatyák többsége tartózkodott vagy nemmel szavazott.

Így az MSZP a MIÉP és az MDF csendes támogatásával meghiúsította, hogy a vitatott csepeli ügyletet jogi úton támadja meg a főváros. Az SZDSZ és a Fidesz pedig hiába támogatta a javaslatot, a minősített többséghez nem volt elég a 27 igen szavazat.

Demszky fontolja a perelést

34 szavazat kellett volna a közgyűlésben, a szocialisták azonban többnyire tartózkodtak, a MIÉP nemmel a szavazott, az MDF-esek pedig szintén nem támogatták a Fideszt és a szabad demokratákat. A csepeli önkormányzatban az ügyletet egyébként az MSZP-n kívül, az összes párt ellenezte.

A döntés után a Fidesz frakcióvezetője, Kupper András felszólította Demszky Gábor főpolgármestert, hogy éljen jogkörével, és maga indítson pert az ügyben. Demszky az Indexnek elmondta: megfontolja a dolgot, de még nem döntött az ügyben.

Előzőleg a Fővárosi Közgyűlés elutasította a fideszes Juharos Róbert indítványát, hogy a fővárosi önkormányzat éljen elővásárlási jogával, és vegye meg az Észak-Csepelen a XXI. Kerületi önkormányzat által eladott hatalmas területeket a spanyol cég, a Fadesa elől.

Nem lenne pénz megvásárolni

A fővárosnak egyébként aligha lenne 11 milliárd forintja arra, hogy megvásárolja a telkeket, ahol a Galvani hídról levezető utak mennének át, illetve a csepeli központi szennyvíztisztítóhoz vezető utak épülnének.

Sokak szerint a csepeli telkek eladása megnehezíti az új budapesti hidak építését, ám az MSZP fővárosi frakciójának többsége tartózkodott attól, hogy véleményt nyilvánítson a perindítás ügyében.

A főváros a Fadesa és a XXI. Kerület közötti szerződést akarta volna eredetileg megtámadni, most viszont kérdéses, hogy mi lesz a terület sorsa. Demszky Gábor és Tiba Zsolt fővárosi főjegyző is élhet ugyanis még jogával, és pert kezdeményezhet az ügyben.