Távozik a BKV-tól Aba Botond

2007.02.16. 14:54
Távozik a közlekedési cég volt vezérigazgatója, értesült az Infó rádió. A BKV a hírrádiónak megerősítette, hogy közös megegyezéssel távozik a volt vezérigazgató, az Indexszel pedig azt közölték: Aba nem kér végkielégítést, de kapott kilencmilliót.

Közös megegyezéssel távozik a BKV-tól Aba Botond. Az InfoRádió értesülése szerint a korábbi vezérigazgató az erről szóló megállapodást pénteken délelőtt írta alá. A BKV részéről megerősítették az értesülést.

Aba Botondot január elsejével váltotta le a Fővárosi Közgyűlés. Antal Attila, a tömegközlekedési cég új vezérigazgatója először nem zárta ki, hogy elődje a BKV-nél folytatja a munkáját. A volt és a jelenlegi vezérigazgató több mint egy hónapig tárgyalt és készítette elő az átadás-átvételt, de a munkafeltételekben vagy a távozás feltételeiben nem tudtak megegyezésre jutni egészen péntekig.

Aba Botond 1980-tól folyamatos munkaviszonyban állt a BKV-val, éves prémiumát viszont menedzserszerződés szabályozta. Nemrég kiderült, hogy decemberben úgy szavazott meg neki 4,5 millió forint prémiumelőleget a BKV igazgatótanácsa, hogy még nem újították meg a menedzserszerződését. A döntést a cég felügyelőbizottsága megvizsgálta, határozatot ugyanakkor nem hozott az ügyben.

Aba Botond kilencmilliót kapott, de még bízik a főváros méltányosságában is

Antal Attila, a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság jelenlegi vezérigazgatója és Aba Botond, volt vezérigazgató közös megegyezéssel felbontotta Aba Botond munkaszerződését és megszüntette munkaviszonyát - közölte péntek délután a BKV.

A volt és a jelenlegi cégvezér megállapodásban rögzítette, hogy - 26 évi szolgálati viszony és 13 év vezérigazgatói működés után - Aba Botondnak valamennyi törvényesen kötelező járandóságát és illetményét kiegyenlítették, az érvényes jogszabályok alapján közel nettó 9 millió forint összegben.

Ez a pénzösszeg tehát a törvény szerint kötelezően jár a BKV Zrt. volt vezérigazgatójának. Az egyelőre vitatott prémium kérdésének elbírálása ügyében a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága az illetékes. E nyitva hagyott ügy mielőbbi - és kölcsönösen méltányos - rendezése érdekében a BKV Zrt. készít előterjesztést. A volt vezérigazgató annak reményében, hogy az állami vagy önkormányzati szektorban kap munkalehetőséget, a munkaszerződése szerinti végkielégítésről lemondott.

A közleményt a BKV Zrt. Aba Botonddal egyetértésben tette közzé - hangsúlyozza a közlekedési cég.