Kevesebb klór a 'szoláriumozott' budapesti ivóvízben

2004.10.14. 14:05
Új vízfertőtlenítő technológiát próbál ki a Fővárosi Vízművek, amelynek alkalmazásával csökken a budapesti víz klórtartalma. A munkába állított két szerkezetben UV-fénycsövek között áramlik át a víz, az ultraviola sugárzás pedig minden mikroorganizmust elpusztít.
A budaújlaki gépházba most telepített UV-fénnyel fertőtlenítő berendezések lehetővé teszik, hogy a korábban használt mennyiségnél 20-30 százalékkel kevesebb klór is elegendő legyen az ivóvíz másodlagos fertőtlenítésére. Ez a gépház látja el Buda középső kerületeit ivóvízzel, így a most bevezetett eljárás közel kétszázezer lakos vízellátásnak minőségét javítja tovább.

Naponta 43 ezer köbméter

Klikk a képre!
A vízművek a nyár elején kezdte tesztelni a két pályázó, egy holland és egy olasz cég egy-egy vízfertőtlenítő berendezését, amiket hétfőn állítottak teljesen munkába, mondta el az Indexnek Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek Rt. kommunikációs vezetője. A működési tapasztalatok alapján dönt majd a vízmű, hogy melyik cégtől szerzik be a berendezéseket, a fénycsöves szerkezetek áráról is majd csak később egyeztetnek.

Annak ellenére, hogy a fővárosi ivóvíz a hazai és az uniós előírások szerint is kiváló, a Fővárosi Vízművek folyamatos fejlesztésekkel tovább akarja javítani az ivóvíz minőségét Budapesten és huszonkét agglomerációs településen, mondta Péterffy Gábor. A most beüzemelt két vízkezelő berendezés naponta csaknem 43 ezer köbméter víz elsődleges fertőtlenítését biztosítja.

Jóval kevesebb klór

Bár az UV-fény tökéletesen fertőtlenít, és olyan mikroorganizmusokat is elpusztít amiket a klór nem, a hálózatban lévő ivóvíz kiváló minőségének fenntartásához minimális mértékben továbbra is szükség van klór használatára. Ennek koncentrációja az UV-fény használatával azonban lényegesen, 20-30 százalékkal csökkenthető. Az UV-fényes technológia alkalmazása ugyan energiaigényes eljárás, de a többletköltségek nem eredményezik majd a vízdíjak emelését, ígérte Péterffy Gábor.

A budapesti csapvíz jelenleg literenként átlagosan 0,1-0,3 milligramm klórt tartalmaz, ami jóval az egészségügyi határéték alatt van (ami 3 mg/l). Ez a mennyiség legfeljebb akkor nő meg jobban, ha valamilyen rendkívüli helyzetben, például árvíz idején az ÁNTSZ elrendeli az intenzívebb fertőtlenítést.

A vízmű hosszú távú tervei között az szerepel, hogy a főváros teljes területén ilyen elsődleges fertőtlenítési technikával kezeljék majd az ivóvizet, ami már több német városban is bevált gyakorlat.

Kiveszi a vízből az organizmust
A vízkezelő berendezésben az UV-fénycsövek között áthaladó vizet az ultraviola fény fertőtleníti. Az UV elektromágneses sugárzása fotokémiai reakcióba lép a szerves anyag savtartalmával, megbontja a mikroorganizmusok DNS-szerkezetét és ezzel elpusztítja a mikroorganizmusokat.