A BKV-vezérhelyettes négy bűne

2008.05.01. 12:23
Mindössze kétmondatos közleményben tudatta a BKV, hogy április 30-án rendkívüli felmondással megszűnt Somodi László közlekedési vezérigazgató-helyettes munkaviszonya. A paraméterkönyv további munkálatainak vezetésével Budai László szolgáltatásfejlesztési- és tervezési főosztályvezetőt bízták meg.

Nem tudott megállapodni a BKV Somodi Lászlóval közös megegyezéses távozásról, így a munkáltató a lehető legkeményebb munkajogi szankcióval, a szakmai alkalmatlanság esetén bevethető rendkívüli felmondással élt, amit azonban indokolni kell és a bíróság előtt is meg kell tudni védeni.

Somodi bűneit négy pontban ismertette főnöke a felmondólevélben. Az első pont szerint a volt vezérigazgató-helyettes a felelős azért, hogy a paraméterkönyv szakmai hiányosságok és a szükséges egyeztetések elmaradása miatt nem volt elfogadható.

A második pont szerint a szakszervezetek azért hirdettek április 24-én határozatlan idejű sztrájkot, mert Somodi azérdekvédőkkel nem folytatta le a szükséges érdemi egyeztetéseket, és a korábban folytatott egyeztetések tartalmatlanok voltak. A BKV megbízott vezérigazgatója szerint a valamikor májusra meghirdetett, határozatlan időtartamú sztrájk bejelentésére is jelentős részben Somodinak az egyeztetéssel kapcsolatos mulasztása miatt került sor. Márpedig egy ilyen sztrájk súlyos károkat okozhat a cégnek.

A harmadik pont szerint a Somodi alá tartozó szolgáltatásfejlesztési osztály több ízben is megsértette a BKV ügyrendjét akkor, mikor nem a szerződési osztály bevonásával kötött szakértői tevékenységre vonatkozó megbízási szerződést. Megállapították, hogy márciusban és áprilisban a paraméterkönyv elkészítéséhez kapcsolódó szerződéseket iktatás nélkül adták át a szerződési osztálynak. A felmondólevél tanulsága szerint a szerződések visszadátumozottak voltak, azokban februári teljesítési határidő szerepelt. A szerződésekről a BKV-nál megállapították, hogy azokat a benyújtásakor már teljesítették, utólagos megkötésükre a kifizetések miatt volt szükség.

A negyedik pont szerint Somodi a kirúgásának bejelentése után, 2008. április 29-én és április 30-án előzetes engedély nélkül nyilatkozott a sajtónak.

Somodi és a szakszervezet

A Somodi leváltására irányuló hadjárat első felvonásaként a BKV sztrájkot szervező szakszervezetek sztrájkbizottságának elnöke, Földényi György közleményben követelte április 25-én a vezető kirúgását, mert szerintük szabadságra küldött olyanokat, akik szabadnapjukon, másodállásban, sztrájktörőként hatos villamost vezettek a Nagykörúton, illetve nem egyeztetett a paraméterkönyv ügyében a szakszervezetekkel. A szakszervezeti közleményt a BKV sajtóirodája adta ki, azzal a kommentárral, hogy a vádakra csak napok múlva reagálnak.

A BKV sajtóirodáját azonban a mai napig hiába kérdeztük, nem reagáltak a társaságot és annak egy vezetőjét rossz színben feltüntető állításokra. Ám nem késett a gyors válasz akkor, mikor Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője az MTI-nek nyilatkozva igen keményen fogalmazott épp Somodi távozása miatt, elítélve a történteket, politikát látva az eset mögött.

Akkor a sajtóiroda perrel fenyegette a MTI anyagot leközlő médiumokat (így az Indexet is) és leszögezték „a BKV Zrt. a társaság és dolgozói jó hírét sértő valamennyi kérdésben haladéktalanul megteszi a szükséges jogi lépéseket, hiszen munkavállalóinkat meg kell védenünk a rágalmaktól”.

A rendkívüli felmondás esetén a munkavállalót csak a felmondás dátumáig őt megillető bérezésre jogosult, végkielégítésre, prémiumra és más juttatásra nem. Ilyen felmondással csak igazán indokolt esetben élhet egy munkáltató.

Ha Somodi a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz fordul jogorvoslatért, és az nem találja elég indokoltnak a rendkívüli felmondást, akkor megítélik neki a jogerős ítélet időpontjáig neki járó teljes fizetését, valamint visszahelyezik beosztásába. Erre azonban várhatóan már csak a paraméterkönyv elfogadása után kerülhet sor. Utána a munkáltatónak talán már nem is lesz olyan fontos Somodi eltávolítása, ráadásul addigra a BKV menedzsmentje is teljesen átalakulhat, hiszen a BKV jelenlegi vezetője csak megbízott.

Somodi László a BKV egyetlen olyan csúcsvezetője volt, akinek szakmai alkalmatlanságáról nem nyilatkozott szívesen a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivője. Ez annak ismeretében különösen nagy szó, hogy Somodi volt a felelős a társaság alaptevékenységéért, valamint a szolgáltatásfejlesztésért is.