Fegyelmit adna Demszkynek a Fidesz

2006.08.28. 19:42
A fővárosi Fidesz vizsgálja a jogi lehetőségeit annak, hogy fegyelmi eljárást indítson az augusztus 20-ai tragédia miatt Demszky Gábor ellen. Erről Kupper András fideszes frakcióvezető beszélt egy lakossági fórumon.

Kupper András, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, a párt újbudai polgármester-jelöltje egy XI. kerületi lakossági fórumon beszélt arról, hogy az augusztus 20-ai tragédiáért, öt ember haláláért Demszky Gábort terheli a felelősség.

Kupper szerint a főpolgármester a főváros védelmi parancsnokaként semmit sem tett a vihar előtt. Éppen ezért fegyelmi eljárást fontolgat a Fidesz Demszky ellen, méghozzá minden bizonnyal vészes hanyagság miatt indítanának eljárást.

A jogi lehetőségeket tanulmányozzák

Mint megtudtuk, egyelőre a jogi lehetőségeket tanulmányozzák a Fideszben, és ha megszületik a beadványuk, akkor azt a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén terjesztik elő. (A városatyáknak kell megszavazniuk ezt a javaslatot, ami nem valószínű, hiszen MSZP-SZDSZ-es többség van a testületben.)

Mint ismeretes, Kupper korábban már alkalmatlannak minősítette Demszkyt védelmi parancsnoknak.

Lakos szerint összefogásra lenne szükség

A fővárosi sajtóiroda korábban többször hangsúlyozta, hogy Demszky a jogszabályok szerint járt el, hiszen nem kapott hivatalos tájékoztatást a készülődő viharról. Demszky a kormányra hárította a felelősséget, mondván az augusztus 20-ai rendezvényt "zérótól százig, alfától omegáig" a kabinet és az általa megbízott vállalkozók szervezték, a főváros pedig csak az "eltakarítómunkás" volt.

Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke az Indexnek elmondta: elfogadhatatlan az a típusú politizálás, amely emberek tragédiáin keresztül próbál politikai tőkét kovácsolni. Lakos hozzátette: "remélem, hogy pártállástól függetlenül minden józan szemléletű választópolgárban visszatetszést kelt az ilyen típusú politizálás". Ebben a helyzetben szerinte a pártok összefogására lenne szükség, és nem haszonlesésre.