Koalíciós mûbalhé a fõvárosban

2006.11.29. 17:59
Demszky Gábor ragaszkodik ahhoz, hogy nem jelöli Gy. Németh Erzsébetet fõpolgármester-helyettesnek, így nem sikerült szerdán megegyezniük a fõvárosi koalíciót alkotó pártoknak, miután az MSZP viszont nem enged Gy. Németh jelölésébõl. A Fõvárosi Közgyûlés mégsem tudja így megválasztani Demszky helyetteseit. Ugyanakkor csütörtökön megválaszthatják az új, egybevont pénzügyi és közbeszerzési bizottságot, mert ez az önkormányzat mûködésének törvényi feltétele.
Továbbra sincs megegyezés az MSZP és az SZDSZ között, a szerdai egyeztetés - ugyan az alá nem írt koalíciós megállapodás keretei között zajlott - nem vezetett eredményre. A két párt tovább tárgyal, a humánpolitikai fõpolgármester-helyettes személyérõl azonban legkorábban csak a jövõ héten tudnak megállapodni.

Demszky fenntartja döntését

Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetõje megerõsítette az Indexnek: továbbra is ragaszkodnak Gy. Németh Erzsébet személyéhez, míg Demszky nem hajlandó õt jelölni, ezért nem született megállapodás az SZDSZ és az MSZP között.

Ikvai-Szabó Imre, az SZDSZ frakcióvezetõje az Indexnek elmondta: a csütörtöki Fõvárosi Közgyûlésen felállítják a pénzügyi és közbeszerzési bizottságot, így a törvényi kötelezettségének eleget tesz a koalíció. Ugyanakkor a fõpolgármester-helyettesek és más személyi kérdések tárgyalását elhalasztják. Ikvai-Szabó szerint a jövõ héten folytatódnak a tárgyalások, akkor várható megállapodás.

Steiner Pál elmondta ugyanakkor, hogy a bizottság felállítása még nem eldöntött tény: az MSZP frakciónak kell jóváhagynia ezt az elõterjesztést a pénzügyi és közbeszerzési testületrõl. Errõl a képviselõcsoport csütörtök reggeli ülésén dönt majd - tudtuk meg.

Gyakrabban ülésezik a Fõvárosi Közgyûlés?

Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke a tárgyalásról az Indexnek elmondta, hogy a koalíciós szerzõdést érvényben lévõnek tekintik, ezzel Molnár Gyulához, a fõvárosi MSZP-elnökhöz hasonló álláspontot foglalt el, aki szerint bár nincs aláírva a szerzõdés, annak szellemében járnak el.

Lakos elmondta: szóba került, hogy miután nem áll fel egyelõre az új bizottsági struktúra, egy ideig a Fõvárosi Közgyûlésnek sûrûbben kell majd üléseznie, ugyanis a teljes testületnek kell addig gyakorolnia az összes hatáskört, amíg nem állnak fel a szakbizottságok. Lakos szerint az önkormányzat mûködõképességét fenn kell tartani - és ebben egyetértett mindkét tárgyalófél.

Az Index értesülései szerint Demszky azért döntött úgy, hogy nem támogatja Gy. Némethet, mert a korábbi MSZP-frakcióvezetõnõ a koalíciós megállapodás november 17-ei bejelentése után alig pár perccel, máris felrúgta az egyezséget, és visszakozott attól, hogy helyettesként vállalja az egészségügyi területet is a kultúra és az oktatás mellett. Minderrõl Demszky levélben is értesítette Steiner Pált, a szocialisták frissen megválasztott frakcióvezetõjét.

A szocialisták nem vonják vissza Gy. Németh jelölését

Steiner Pál ugyanakkor az Indexnek elmondta: a koalíciós tárgyalásokon nem volt szó arról, hogy a szocialistáknak kéne adniuk az egészségügyi terület felelõsét, ezért Gy. Németh jelölésének visszavonása nem magyarázható tartalmi okokkal. Steiner úgy véli, a fõpolgármester szubjektív indokok alapján döntött így. A szocialisták ezt nem fogadják el, és nem vonják vissza Gy. Németh jelölését.

Fidesz-MSZP alku a fõvárosban?

A fõvárosi Fidesz támogatná a szocialista Gy. Németh Erzsébet fõpolgármester-helyettessé választását - mondta az InfoRádiónak a fõvárosi frakció szóvivõje. Az ellenzéki frakció jelenleg tárgyalásokat folytat a koalíciós képviselõcsoportokkal a kedvezõbb bizottsági pozíciókért.

Szûcs Somlyó Mária hozzátette, hogy Tarlós István frakcióvezetõ szerdán tárgyal az ellenzéknek kedvezõbb fõvárosi bizottsági struktúra kialakításáról. Egy Fidesz-MSZP alku esélyét azonban nagyban rontja, ha Demszky Gábor nem jelöli Gy. Németh Erzsébetet helyettesnek, akkor szavazni sem lehet róla, hiába hajlik az MSZP arra, hogy több bizottsági helyet kapjanak az ellenzéki képviselõk.

Senki sem akarja az egészségügyet

Az egészségügyért információink szerint egyelõre egyik városházi párt sem kapálózik, hiszen Budapesten ez a terület óriási konfliktusokat rejteget magában. Nem véletlen, hogy most a fõjegyzõre bízták a kérdést, vagyis egy pártpolitikától mentes személy dönthet a választott tisztségviselõk számára kényelmetlen kérdésekben.

Demszky: Inkább most legyen konfliktus
Demszky Gábor bármelyik szocialista politikust elfogadja helyettesének, aki vállalja a felelõsséget az általa irányított területért, és kész együttmûködni a napi döntésekben; s inkább most legyen konfliktus, mint négy évig - indokolta blogján a fõpolgármester döntését Gy. Némethrõl. "Őszintén bízom a megegyezésben a szocialistákkal. Biztos vagyok benne, hogy a lezáratlanul maradt egyetlen személyi kérdésben is mielõbb megállapodás születik. A törvény nem véletlenül fogalmaz úgy, hogy a helyetteseit a fõpolgármester jelöli. A törvényalkotó azt akarta, hogy egy városvezetõnek joga legyen megválasztania a közvetlen munkatársait" - írja Demszky.

Hatalmas arányú leépítések, talán egész kórházak bezárása is várható, hiszen közismert: a fõvárosban a legtöbb az egy betegre jutó ágy, és az orvosok száma is nagyobb az átlagosnál. Az is érdekes, hogy a fõjegyzõ felelõssége az egészségügyért végeredményben azt jelenti, hogy a fõpolgármester közvetve magára vállalta a legnépszerûtlenebb terület irányítását. Az SZDSZ már most is ad minisztert az egészségügyi területre, ezért a párt nem akarta direkten vállalni a fõvárosban is e hálátlan szerepet.

Demszky már régen tudta, hogy nem jelöli Gy. Némethet

Demszky már november 17. után - tehát Gy. Németh egyéni akciója nyomán - lemondta afrikai, egyiptomi utazását is, amely a jövõ héten lenne esedékes. A fõpolgármester tehát már két hete elhatározta Németh megfúrását, de ennek bejelentését azért halasztotta mostanáig, hogy a koalíció struktúrájáról megszülessen a két párt között a megállapodás.

Demszky azért nem utazik a Világörökség Városok egyiptomi találkozójára, mert nincs ember jelenleg, aki helyettesíthetné õt.

Gy. Némethet utolérte Magyar Bálint végzete

Most egyébként valami hasonló játszódik le a fõvárosban, mint ami korábban a Gyurcsány-kormány választások utáni újraalakításakor. Akkor is elõször a két párt a programokról és a struktúrákról egyezett meg, így Magyar Bálint késõbb légüres térbe került, hiába ragaszkodott volna személy szerint az oktatási tárca vezetéséhez, az SZDSZ mégsem tudott kiállni mellette. A párt elképzeléseit ugyanis oktatási területen bevették a kormányprogramba, így a Magyar melletti kiállás csupán személyi ügy maradt.

Most hasonló történhet Gy. Némethtel: pártja ki fog állni mellette, egy ideig napirenden lesz a dolog, de sokan állítólag örülnek az MSZP-n belül is, hogy nem terheli majd a városvezetést személyi konfliktus, ami Demszky és Németh között alakulhatott volna ki.

Véletlen vagy sem?

Értesüléseink szerint az sem véletlen, hogy Steiner Pál frissen megválasztott fõvárosi MSZP-frakcióvezetõ Demszky döntése után a koalíciós egyeztetõ tanács összehívását kezdeményezte.

Ez csak formailag tûnik drasztikus lépésnek, hiszen valójában ezzel a szocialisták elismerték, hogy létezik a koalíciós megállapodás, ez rögzíti ugyanis az egyeztetõ fórum létrejöttét.

Demszky számára a két másik fõpolgármester-helyettes személye elfogadható, így a szocialista Hagyó Miklós és a szabad demokrata Ikvai-Szabó Imre kinevezését támogatja a fõpolgármester - ez egyértelmû a történtek fényében, mint ahogy az is, hogy a fõvárosban a koalíciós tárgyalásokon felvetõdött 111 poszt közül csak a humán területért felelõs fõpolgármester-helyettes személyérõl nem született megállapodás.

Bojár miatt a második politikus bukik?

Gy. Némethrõl korábban is tudta Demszky, hogy "konfrontatív" politikát folytatott (Steinernek szóló levelében fogalmazott így a fõpolgármester), de bízott benne, hogy ezentúl helyetteseként könnyebb lesz vele az együttmûködés. Ez a remény omlott össze most a fõpolgármesterben.

Mindezek alapján az is látszik, hogy a Gy. Németh és a leendõ szabad demokrata tanácsnok, Bojár Iván András közötti, kulturális területen folyó hatásköri villongások csupán elterelõ hadmûveleteknek tekinthetõk, hiszen valójában az egészségügyrõl folyt a vita a két párt között.

Ugyanakkor érdekes, hogy a Gy. Németh Erzsébettel igen jó viszonyt ápoló Bõhm András korábbi SZDSZ-frakcióvezetõ félreállítása azután történt, hogy Bõhm az Indexnek adott nyilatkozatában Demszkyt bírálta Bojár Iván András kiválasztása miatt, még az önkormányzati választási kampány idején.

Az üggyel kapcsolatban az Index megpróbálta megszólaltatni Gy. Németh Erzsébetet, õ azonban nem válaszolt kérdéseinkre.